Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί ήδη τη Βενετία

  • Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2018 09:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Ο χρόνος για να δει κανείς μερικούς από τους σπουδαίους ιστορικούς θησαυρούς του κόσμου, όπως η Βενετία ή ο «πύργος» της Πίζας, είναι τώρα δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς αντιμετωπίζουν αυξανόμενη απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications κατατάσσει τις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στη Μεσόγειο σε υψηλού κινδύνου, λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζει η διάβρωση των ακτών και οι πλημμύρες που συνδέονται με τις αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας.

Από τους 49 τόπους που εξετάστηκαν, 37 είναι ήδη εκτεθειμένοι σε κίνδυνο πλημμύρας και 42 απειλούνται από την παράκτια διάβρωση. Η μελέτη διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος πλημμύρας μπορεί να αυξηθεί κατά 50% ακόμη κατά τις προσεχείς δεκαετίες.

Είναι μια πικρή ειρωνεία: Μερικοί από τους μεγαλύτερους ιστορικούς θησαυρούς της ανθρωπότητας χτίστηκαν στην άκρη του νερού για πρακτικούς λόγους, αλλά σήμερα, αφού στέκονταν ισχυροί για αιώνες ή και χιλιετίες το νερό απειλεί να τις εξαφανίσει.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η Βενετία και η λιμνοθάλασσα της αντιμετωπίζουν ίσως τη μεγαλύτερη απειλή από εκατονταετή πλημμύρα - το 97% της περιοχής βρίσκεται στη ζώνη πλημμύρας.

news.gr