Φαγητά και γλυκά που απογειώνονται με κάστανα! - Δείτε τις συνταγές

  • Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2018 08:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Το κάστανο ένα προϊόν που έχουμε συνδέσει με το χειμώνα, όμως η εποχή του έχει ήδη ξεκινήσει! Και ποιος δεν λατρεύει την εικόνα του καστανά με τη φουφού ειδικά όταν κάνει κρύο; Μέχρι και τραγούδια έχουν γραφτεί!

Μπορείς να δοκιμάσεις τα κάστανα σκέτα, ψητά, βραστά και φουρνιστά ή να τα χρησιμοποιήσεις ώστε να δώσεις μοναδικό άρωμα στις γαστρονομικές σου αναζητήσεις, καθώς απογειώνει γλυκές και αλμυρές δημιουργίες με τη βελούδινη, μεστή γεύση του.
Τα κάστανα ταιριάζουν υπέροχα με χοιρινό κρέας και πουλερικά αλλά αποτελούν και ένα αρχοντικό υλικό για τη ζαχαροπλαστική.

Δείτε συνταγές με κάστανο:

Σαλάτα σπανάκι με κάστανο και blue cheese

Συστατικά:
2 φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο
100 γρ. blue cheese τριμμένο
10-12 κάστανα ψητά (καθαρισμένα)
1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Το χυμό από 1/2 πορτοκάλι
2-3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος:
1.Καθάρισε το σπανάκι και κράτησε μόνο τα τρυφερά φύλλα
2.Ανακάτεψε σε μια σαλατιέρα μαζί με το πορτοκάλι σου και αλατοπιπέρωσε
3.Βάλε σε ένα μπλέντερ το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μοσχοκάρυδο και χτύπησε να πάρεις ένα ομοιόμορφο dressing
4.Πρόσθεσε και τα κάστανα στη σαλατιέρα και περίχυσε με το dressing τη σαλάτα
5.Ρίξε από πάνω το μπλε τυρί και σέρβιρε

Σούπα κάστανο με μανιτάρια

Βελούδινη σούπα από κάστανο και μανιτάρια! Είναι ό, τι πρέπει για το βραδάκι που το κρύο γίνεται πιο αισθητό…

θερμίδες 240

Συστατικά:
1/2 κιλό κάστανα
180γρ. μανιτάρια κρέμινι
60γρ. μανιτάρια λευκά καθαρισμένα
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
Φρεσκο θυμάρι ψιλοκομμένο 5-6 κλωναράκια
6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
2 φλιτζάνια νερό

Τρόπος μαγειρέματος
1.Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC και χάραξε τα κάστανά σου. Μετάφερε σε ένα ταψάκι και ψήσε να μαλακώσουν για 30-40 λεπτά.
2.Καθάρισε γρήγορα όσο τα κάστανα είναι ζεστά. Θα σε βοηθήσει να τα έχεις μέσα στο φούρνο και να παίρνεις λίγα, λίγα να τα καθαρίζεις
3.Χοντρόκοψε τα μανιτάρια και σόταρε στη μισή ποσότητα λιωμένο βούτυρο και όλο το ελαιόλαδο. Αλατοπιπέρωσε και σόταρε να πάρουν χρώμα
4.Πρόσθεσε το κρεμμύδι το σκόρφο και το θυμάρι
5.Χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε το σοτάρισμα να γυαλίσει το κρεμμύδι. Πρόσθσε 4-5 κάστανα και συνέχισε το σοτάρισμα
6.Στη συνέχεια βάλε τον ζωμό μαζί με το νερό και αύξησε τη θερμοκρασία. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσουν τα κάστανα. Περίπου 1 ώρα
7.Αφαίρεσε το θυμάρι και άφησε τη σούπα να κρυώσει ελαφρά. Πέρασε τη σούπα από σίτα. Τα στερεά μέρη, τα βάζεις σε έναν επεξεργαστή και τα λιώνεις
8.Γύρισε και τον πολτό στη σούπα σου και αλατοπιπέρωσε
9.Κόψε τα υπόλοιπα κάστανα σε κομμάτια και σόταρε με το υπόλοιπο βούτυρο. Σέρβιρε τη σούπα σου με τα κομματάκια κάστανο

Χοιρινό με κάστανα στην κατσαρόλα

Συστατικά:
1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε μερίδες
500γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
30ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
200ml λευκό κρασί
1 κύβο βοδινού λιωμένο σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό
Κόκκους μαύρου πιπεριού
Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος
1.Βάλε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίξε το κλωναράκι με το δενδρολίβανο να αρωματιστεί
2.Αφαίρεσε το κλωναράκι και θωράκισε το κρέας, γυρίζοντας προσεκτικά χωρίς να το τρυπάς, να ροδίζει
3.Με ελάχιστο νεράκι ανακάτεψε το κορν φλάουρ να πάρεις μια πάστα και συνέχισε το ανακάτεμα να “πανάρει” η πάστα το κρέας
4.Σβήσε με το κρασί και αφού φύγει το πολύ αλκοόλ, συμπλήρωσε όσο από τον λιωμένο κύβο πάρει κύβο, προκειμένου να σκεπαστεί το κρέας
5.Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε και τους κόκκους πιπέρι. Σκέπασε και άφησε το κρέας να σιγοβράσει για 50 λεπτά
6.ΆνΨάξαμε για την ξακουστή συνταγή με κάστανα… βρήκαμε πολλές νόστιμες παραλλαγές και επιλέξαμε τα υλικά που θα κάνουν το φαγητό γλύκισμα και εσένα τρισευτυχισμένη, αν δεις τις θερμίδες. Ψαρονέφρι (που είναι και το πιο άπαχο κομμάτι του χοιρινού), ελαιόλαδο και μια σειρά από αρωματικά υλικά για να είναι το φαγητό σου απολαυστικό.

Θερμίδες 280

Κέικ με κάστανο

Συστατικά:
3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μαργαρίνη μαλακή
4 αυγά
1 κούπα σιρόπι από γλυκό κάστανο
1 κούπα κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

Τρόπος μαγειρέματος:

1.Χτύπησε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
2.Ρίξε ένα – ένα τα αυγά μέσα.
3.Πρόσθεσε τα κάστανα, το σιρόπι, το αλεύρι και το μπέικιν και χτύπα να ενσωματωθούν τα υλικά
4.Ρίξε το μίγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ που έχεις βουτυρώσει.
5.Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα ή μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί στο εσωτερικό.

Σουφλέ κάστανο

Συστατικά:

4 κρόκους αυγών
1 φλιτζάνι πουρέ κάστανου
1/3 του φλιτζανιού ζάχατη
3 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. κονιάκ
4 ασπράδια αυγών
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Τρόπος μαγειρέματος
1.Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC
2.Βάλε μερικά κάστανα (10-15) να βράσουν καλά, καθάρισέ τα και λίωσε σε πουρέ
3.Σε ένα μπολ χτύπησε τους κρόκους αυγών να πάρουν ανοικτό πορτοκαλί ζρώμα
4.Σε άλλο μπολ χτύπησε τον πουρέ κάστανου με τη ζάχαρη, το γάλα και το κονιάκ. Πρόσθεσε και τους κρόκους αυγών να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα
5.Σε καθαρό μπολ με καθαρό σύρμα χτύπησε τα ασπράδια να πάρεις μια αφράτη μαρέγγα και πρόσθεσε με απαλές κινήσεις στο υπόλοιπο μείγμα
6.Βάλε το μείγμα σε μικρά ατομικά φορμάκια και γέμισε μέχρι τα 2/3
7.Ψήσε για 35 με 40 λεπτά και σέρβιρε με κρέμα γάλακτος

Πηγή: tlife.gr