Τι να κάνετε όταν το παιδί είναι δυσκοίλιο

  • Κυριακή, 28 Οκτώβριος 2018 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Δυσκοιλιότητα για τα παιδιά σημαίνει ότι δεν κάνουν κακά τακτικά, δυσκολεύονται πολύ ή δεν είναι φυσιολογική η υφή και το μέγεθός τους. Η δυσκοιλιότητα προκαλείται από διάφορα αίτια. Μπορεί το παιδί να κρατιέται ασυναίσθητα γιατί προτιμά να παίξει και δεν θέλει να το διακόψει, επειδή δεν του αρέσει η τουαλέτα στο σχολείο ή επειδή πονούσε τις προηγούμενες φορές και το φέρει κάπως τραυματικά. Επίσης, ίσως το παιδί να μην τρώει αρκετά λαχανικά ή να έχει αρρωστήσει και να μην θέλει να πιει νερό. Πιο σπάνια, ο λόγος είναι κάποιες ιατρικές παθήσεις.

Τα συμπτώματα της παιδική δυσκοιλιότητας

Όταν το παιδί δυσκολεύεται στην τουαλέτα επειδή πονάει και νιώθει δυσάρεστα. Επίσης, μπορεί να ματώσει η περιοχή του πρωκτού λόγω της προσπάθειας και να δημιουργηθούν μικρά, τεχνητά δάκρυα στην περιοχή.

Πονάει η κοιλίτσα του συχνά πυκνά. Αυτό του προκαλεί ένταση και γκρίνια ενώ ίσως αρνείται να πηγαίνει στην τουαλέτα και να σταυρώνει τα πόδια του.

Αν η δυσκοιλιότητα διαρκέσει για καιρό, το παιδί ασυναίσθητα μπορεί να κάνει κακά πάνω του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το τι θεωρείται νορμάλ στις επισκέψεις στην τουαλέτα, είναι κάτι σχετικό. Υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν 2-3 φορές τη μέρα και άλλα που πηγαίνουν 2 φορές τη βδομάδα.

Πότε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας

Εάν χρειάζεται να δίνετε στο παιδί καθαρτικό αρκετές φορές μέσα στη χρονιά

Εάν η δυσκοιλιότητα δεν βελτιώνεται ακόμα και μετά τη χρήση του καθαρτικού

Εάν το παιδί δεν έχει πάει στην τουαλέτα για 7 μέρες

Εάν κάνει πάνω του κακά ενώ δεν το θέλει

Εάν η δυσκοιλιότητα συνδυάζεται με πυρετό, εμετό, απώλεια βάρους και αίμα στα κόπρανα

Εάν έχει επώδυνα σημάδια στην περιοχή του πρωκτού

Εάν ανησυχείτε ότι δεν τρώει και δεν πίνει πολύ

Πώς βοηθάμε το παιδί στη δυσκοιλιότητα

Το πρώτο βήμα είναι να υιοθετούμε (από πριν) υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι πιο βασικές τροφές για την πρόληψη είναι τα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης.

Ενθαρρύνετε το παιδί να κάθεται στη λεκάνη ακόμα και αν δεν έχει την επιθυμία να αφοδεύσει. Μπορεί να δοκιμάζει για 5 λεπτά, μισή ώρα αφότου έχει τελειώσει ένα γεύμα. Εξίσου σημαντικό είναι να κάθεται στη σωστή στάση, με τα πόδια ψηλά (θα βοηθήσει ένα σκαμπό) και τα γόνατα ανοιχτά.

Επιβραβεύστε το κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα όταν νιώθει την ανάγκη. Πρέπει να μάθει ότι είναι σημαντικό να το κάνει όταν έρχεται η επιθυμία και όχι να το αναβάλει για αργότερα.

Δυσκοιλιότητα στα μωρά

Και τα μωρά μπορούν να πάθουν δυσκοιλιότητα αν τα κακά είναι πολύ σκληρά ή όταν δείχνει να πονάει. Αν το θηλάζετε, δώστε του κι άλλο γιατί είναι σπάνιο φαινόμενο να αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα τα μωρά που θηλάζουν. Αν το ταΐζετε με μπιμπερό, βάλτε έξτρα νερό στο μπουκάλι. Παρόλα αυτά, μην ανησυχήσετε αν δείτε ότι κοκκινίζει όταν προσπαθεί να κάνει κακά γιατί θεωρείται φυσιολογικό. Επίσης, τα κόπρανα διαφέρουν στα μωρά που θηλάζουν από εκείνα που πίνουν από το μπουκάλι.

i mommy.gr