Πατάτες ογκρατέν με γιαούρτι

  • Σάββατο, 27 Οκτώβριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Θα το φτιάξετε πριν από το κύριο πιάτο και θα το διατηρήσετε σε ζεστό σημείο, κοντά στην κουζίνα, μακριά από ρεύματα αέρα. Μόλις ψηθεί η φραγκόκοτα, θα σβήσετε το φούρνο και θα βάλετε μέσα τις πατάτες ογκρατέν, ίσα να ζεσταθούν.

Υλικά

1.300 - 1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
850 γρ. γάλα φρέσκο
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
ελαιόλαδο για να αλείψουμε το σκεύος

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος, σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες. Ιδανικά, τις κόβουμε σαν τσιπς, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε το ειδικό εργαλείο κοπής που λέγεται μαντολίνο.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ, μεγέθους περίπου 35x30 εκ., ή 8 ατομικά πυρίμαχα μπολ, στρώνουμε φετούλες πατάτες, τη μία δίπλα στην άλλη, με την ίδια φορά, φροντίζοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους και καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του σκεύους. Συνεχίζουμε απλώνοντας μια δεύτερη στρώση από πατάτες, αλλά αυτήν τη φορά τις βάζουμε σε αντίθετη φορά από τις προηγούμενες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το γάλα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και την παρμεζάνα. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα και τις ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Ανασηκώνουμε λίγο μία πατάτα για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά και, αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.

gastronomos.gr

Αφηστε καποιο σχολιο