Γιατί μας αρέσει περισσότερο ο εαυτός μας στον καθρέφτη παρά στις φωτογραφίες;

Ετοιμάζεσαι να βγεις μετά από καιρό. 'Εχεις βάλει τα δυνατά σου, γιατί είχες όρεξη και έμπνευση. Φόρεσες κόκκινο κραγιόν και μεταλλική σκιά και ετοιμάζεσαι να περάσεις ένα ανέμελο, χαρούμενο βράδυ. Πριν βγεις κοιτάζεσαι στον καθρέφτη- η τελευταία επιβεβαίωση. Σου βάζεις καλό βαθμό και φεύγεις κεφάτη. 

Την επόμενη, χαζεύεις φωτογραφίες. «Αποκλείεται», σκέφτεσαι βλέποντας τον εαυτό σου. Είναι τα ρούχα σου, το μακιγιάζ σου, αλλά το πρόσωπό σου σου φαίνεται ξένο. Κάπως σαν να είναι περίεργη η γωνία, ίσως η έκφραση δε σε κολακεύει, ίσως χαμογέλασες υπερβολικά- πάντως κάτι φταίει και δεν είσαι ευχαριστημένη με την εικόνα σου. Άλλη εικόνα έβλεπες εσύ στο σπίτι. 

Ποιοι είναι ο λόγοι που συμβαίνει αυτό;

1. Στον καθρέφτη, είμαστε πιο φυσικοί. Συνήθως κοιταζόμαστε στον καθρέφτη όταν είμαστε στο σπίτι, άρα είμαστε χαλαροί και αυθόρμητοι. Όταν κάποιος μας βγάζει φωτογραφία μπαίνουμε στη διαδικασία να ποζάρουμε, σφίγγουμε τα χείλη μας, παίρνουμε μια άβολη στάση. Δεν είμαστε και τόσο ο εαυτός μας, δηλαδή. 

2. Το πρόσωπό μας δεν είναι συμμετρικό. Μπορεί να μοιάζει έτσι, αλλά δεν είναι. Στον καθρεύτη βλέπουμε την αντανάκλασή του και συνηθίζουμε την ασσυμετρία του από τη μία πλευρά. Όταν βλέπουμε το πρόσωπό μας ανεστραμμένο στις φωτογραφίες, μας βλέπουμε όπως μας βλέπουν οι άλλοι. Επειδή δεν το έχουμε συνηθίσει, όμως, μας ξενίζει.

3. Ο σωστός φωτισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι το κορυφαίο tip που δίνουν όλοι οι ifluencers για τις φωτογραφίες είναι το να πετύχεις το σωστό φωτισμό. Τα μάτια φυσικά είναι το καλύτερο φίλτρο και εξισορροπούν αυτόματα τις δυσαρμονίες στις αποχρώσεις. Όμως η κάμερα τις προδίδει, κάνοντας για παράδειγμα το δέρμα να φαίνεται πιο θαμπό. 

4. Τείνουμε να παρατηρούμε μεμονωμένα χαρακτηριστικά. Όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη συνήθως βλέπουμε τον εαυτό μας από μία συγκεκριμένη γωνία και δεν έχουμε εικόνα του συνόλου. Σε μια φωτογραφία, βλέπουμε τον εαυτό μας στο σύνολό του- παρατηρούμε ατέλειες στο σώμα μας, στη στάση μας οι οποίες επηρεάζουν την τελική εντύπωση. 

womantoc.gr