Τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών; - Βρείτε τη λύση

  • Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2018 10:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Τι γνωρίζεται για την κατακράτηση υγρών; Η κατακράτηση νερού ή η κατακράτηση υγρών επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια της ζωής. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα πόδια, οι αστράγαλοι, τα χέρια και η κοιλιά.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 70% υγρό. Ωστόσο, αν δεν κυκλοφορήσει και διανεμηθεί με ισορροπημένο τρόπο γύρω από το σώμα, τότε αρχίζετε να υποφέρετε από τις συνέπειες.

Ο κύριος ρυθμιστής στην ισορροπία των υγρών είναι τα νεφρά και οποιοδήποτε πρόβλημα με τα νεφρά μπορεί να προκαλέσει την κατακράτηση υγρών.


Αιτίες για την κατακράτηση υγρών

Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Είναι συχνά πιθανό να δείτε πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει ή να μην έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να το αποτρέψουν.

Είναι σημαντικό να μπορείτε να εντοπίσετε τους λόγους ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε τη σωστή θεραπεία. Ή απλά έτσι μπορείτε να το αποτρέψετε στο μέλλον.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει την έξοδο του υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία, χωρίς οι ιστοί να μπορούν να τα απορροφήσουν όλα αυτά.
Όταν περνάτε πολύ χρόνο στην ίδια θέση, αλλά και σε μακριές διαδρομές, όπου είστε καθιστοί/ες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτά μπορούν να προκαλέσουν την κατακράτηση υγρών.

Είναι σαφές ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε την εξωτερική θερμοκρασία. Αυτό που μπορούμε να προτείνουμε είναι να βοηθήσετε το σώμα σας με τη βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη νερού.

Σχετικά με τις συνήθειές σας

Οι δίαιτες που περιέχουν περίσσεια αλατιού και λίγες πρωτεΐνες είναι ο τέλειος συνδυασμός για την εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών. Μια περίσσεια νατρίου αλλάζει τη διαδικασία που ρυθμίζει το νερό στο σώμα.

Ένας τρόπος ζωής με μικρή σωματική δραστηριότητα επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα υγρά εναποτίθενται γύρω από το σώμα. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια καθιστική ζωή είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

Κάντε μικρές βόλτες, τεντώστε τα άκρα σας ή κάντε αερόβιες ασκήσεις. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν ώστε να κινηθεί το υγρό γύρω από το σώμα.


Ορμονικά αίτια

Η περίοδος συνοδεύεται γενικά από την κατακράτηση υγρών. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες μπορούν να περάσουν πολλές μέρες με κοιλιακή φλεγμονή. Γενικά, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε, είναι μια προσωρινή κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν από κατακράτηση υγρών ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών. Κατά συνέπεια, πολλές ενδέχεται να πρέπει να αφαιρέσουν τα δαχτυλίδια από τα δάχτυλά τους. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να πάθετε φλεγμονή στα πόδια, στα χέρια και στο πρόσωπο. Η καλύτερη επιλογή είναι να παραμένετε ενεργοί.

Είναι σημαντικό να πίνετε περισσότερο νερό από το κανονικό και να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.


Άλλες ασθένειες

Η κίρρωση καθιστά δύσκολη την κυκλοφορία του νερού μέσα από το ήπαρ. Κατά συνέπεια προκαλείται κατακράτηση υγρών στην κοιλιακή χώρα και στα κάτω άκρα.
Τα νεφρικά προβλήματα καθώς και τα καρδιακά προβλήματα προκαλούν οίδημα σε ορισμένα σημεία, καθώς τα υγρά δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα.

Όπως εξηγείται παραπάνω, τα νεφρά είναι αυτά που ελέγχουν την απομάκρυνση του νερού μέσω των ούρων. Εάν αλλάξει αυτή η διαδικασία, τα υγρά θα παραμείνουν σταθερά σε κάποια άλλη περιοχή του σώματος.

Είναι ζωτικής σημασίας να έχετε τη βοήθεια ενός ειδικού για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία. 

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε διουρητικά τρόφιμα ή να ακολουθήσετε μια διατροφή με διουρητικές δυνατότητες.


Παρενέργειες

Η λήψη φαρμάκων με βάση τα κορτικοειδή, μερικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών ως παρενέργεια.

Για να βελτιωθεί η κατακράτηση υγρών, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετή πρωτεΐνη, καθώς και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι στη μαγειρική σας.

Επίσης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε καθημερινά μια βόλτα για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να σηκώνεστε από την καρέκλα σας κάθε ώρα και να τεντώνετε τα πόδια σας.

Πληροφορίες σχετικές με την κατακράτηση υγρών μπορείτε να βρείτε και εδώ.

Σε πολλές εταιρείες έχουν ενσωματώσει λίγα λεπτά άσκησης για τους υπαλλήλους τους καθημερινά. Σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, αφήνουν το γραφείο και αφιερώνουν 15 λεπτά στο σώμα τους.

Όταν πρόκειται για ανάπαυση, είναι σημαντικό να διαθέτετε όλη την ώρα που χρειάζεστε για να αναρρώσετε πλήρως. Βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας έτσι ώστε το αίμα σας να μπορεί να ρέει πιο εύκολα.

Ακόμα πιο σημαντικό από την αλλαγή των συνηθειών σας είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Όσο πιο γρήγορα γνωρίζετε τις αιτίες της κατακράτησης υγρών, τόσο πιο σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να σας συνταγογραφήσουν κατάλληλη θεραπεία.

meygeia.gr