H νέα εικόνα του πάρκου Γεωργιάδη - Δείτε σε βίντεο φωτορεαλιστικής απεικόνισης πως θα γίνει

  • Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018 15:52
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη


«Το Πάρκο Γεωργιάδη ανήκει σε όλους, όχι σε ορισμένους. Και είμαι βέβαιος πως όταν ολοκληρωθεί το έργο, ακόμα και εκείνοι που σήμερα έχουν τις αντιρρήσεις τους, θα συμφωνήσουν ότι ήταν απαραίτητο: για το Πάρκο, για τους χρήστες του, για το Ηράκλειο». Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Λότζια, με αφορμή την επικείμενη  έναρξη των εργασιών για την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη. 
Στη συνέντευξη παρευρέθησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, η πρόεδρος των Βιοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στην Βιολογική Αγορά του Πάρκου Γεωργιάδη Ιωάννα Λιούτα και στελέχη του Δήμου. 
O Δήμαρχος, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του έργου, στην δημόσια διαβούλευση για την διαχειριστική μελέτη του και στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για να αξιολογήσει τις προτάσεις της διαβούλευσης, επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα δέντρο, εκτός από όσα κρίνει νεκρά το Δασαρχείο και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας του Πάρκου: «Επί της ουσίας,  δεν υπάρχει ούτε ένας βάσιμος λόγος για να αντιτίθεται κάποιος στο συγκεκριμένο έργο. Αν πριν από μερικούς μήνες, από έλλειμα ενημέρωσης, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις μας, θεωρώ ότι πλέον αυτές έπαψαν να υφίστανται. 
Σε κάθε περίπτωση, όποιος εξακολουθεί να ανησυχεί, είναι ευπρόσδεκτος να τον ενημερώνουμε καθημερινά για την πορεία των εργασιών. 
Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα εφαρμοστούν. Οι διαφωνίες είναι δεκτές και θεμιτές,  τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν είναι. Ο σεβασμός στην δημοκρατία και τις λειτουργίες της, δεν μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημάρχου: 
«Σας καλέσαμε προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη.  Και κυρίως για το γεγονός ότι πλέον, είμαστε πανέτοιμοι για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. 
Προτού μπούμε σε ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, για τις οποίες θα σας μιλήσει αναλυτικά ο Αντιδήμαρχος, εγώ θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ορισμένα πράγματα: 
Ο Δήμος Ηρακλείου, χάρις στην μελέτη που εκπόνησε και κατέθεσε η Τεχνική Υπηρεσία του,  κατάφερε το 2016 να εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 1.000.000 ευρώ για την ανάπλαση του Πάρκου, από το πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020, Τομέας Περιβάλλον» (ΕΣΠΑ). 
Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
⦁ Αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτικού/σκυροδέματος/χώματος που σήμερα χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης των διαδρόμων. Θα τοποθετηθούν έγχρωμο υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα που είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
⦁ Αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέο.
⦁ Διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, με την διαμόρφωση ήπιων κλίσεων και την κατασκευή όδευσης τυφλών στην μεγαλύτερη επιφάνεια των διαδρόμων.
⦁ Βελτίωση εδάφους με προσθήκη νέου χώματος και χρήση εδαφοβελτιωτικών.
⦁ Εμπλουτισμό πρασίνου με εγκατάσταση δεκάδων νέων δένδρων και χιλιάδων νέων φυτών. 
⦁ Τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης αλλά και ειδικών κάδων ανακύκλωσης.
Αφότου εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση, ξεκινήσαμε την προετοιμασία την υλοποίηση του έργου. Στο πλαίσιο της οποίας, τον χειμώνα του 2018 πραγματοποιήσαμε Δημόσια Διαβούλευση για την Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου. Τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις που κατατέθηκαν αξιολόγησε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συστήσαμε, με επικεφαλής την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  και δασολόγος κ. Μαρία Κοζυράκη και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της οργάνωσης «Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου», της πρώτης Δημοτικής Κοινότητας καθώς και στελέχη του Δήμου Ηρακλείου. 
Το πόρισμα της Επιτροπής ενσωματώθηκε στην Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2018.
 
Πριν από μερικές μέρες υπογράψαμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο και πλέον, όπως σας ανέφερα ήδη,  είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε. 
Με βάση όλα τα παραπάνω και προκειμένου να καθυσυχάσουμε τυχόν ανησυχίες των συνδημοτών μας, κρίναμε σκόπιμο να καταστήσουμε εκ νέου ξεκάθαρο ότι: 
⦁ Η ανάπλαση του Πάρκου, έχει ως αποκλειστικό στόχο να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά, αισθητικά αλλά και από πλευράς ασφάλειας, τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου στην πόλη, δίχως να αλλάξει τον χαρακτήρα του! 
⦁ Το Πάρκο θα παραμείνει ένας τόπος ανάπαυλας και συνάντησης, έκφρασης, διαλόγου και δημιουργίας για όλους τους δημότες - για καλλιτέχνες, ομάδες ή  συλλογικότητες, για την βιολογική αγορά, για νέους ανθρώπους, για οικογένειες με παιδιά και για οποιονδήποτε άλλο το σέβεται και το αγαπά. 
⦁ Δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, παρά μόνο τα νεκρά που θα προσδιορίσει το Δασαρχείο.
⦁ Ταυτόχρονα με την φύτευση των νέων δέντρων και φυτών, διασφαλίζεται η διατήρηση μεγάλων προσβάσιμων χώρων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων. 
⦁ Την επίβλεψη του έργου θα έχουν οι Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και η Δασική Υπηρεσία. 
Επί της ουσίας,  δεν υπάρχει ούτε ένας βάσιμος λόγος για να αντιτίθεται κάποιος στο συγκεκριμένο έργο. Αν πριν από μερικούς μήνες, από έλλειμα ενημέρωσης δημιουργήθηκαν αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις μας, θεωρώ ότι πλέον αυτές έπαψαν να υφίστανται. 
Αλλά σε κάθε περίπτωση, όποιος εξακολουθεί να ανησυχεί, είναι ευπρόσδεκτος να τον ενημερώνουμε καθημερινά για την πορεία των εργασιών. 
Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα εφαρμοστούν. Οι διαφωνίες είναι δεκτές και θεμιτές,  τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν είναι. Ο σεβασμός στην δημοκρατία και τις λειτουργίες της, δεν μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση. 
Και να μη ξεχνά κανείς:  Το Πάρκο ανήκει σε όλους. Όχι σε ορισμένους. 
Και είμαι βέβαιος πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα το ευχαριστηθούν,  ακόμα και εκείνοι που σήμερα έχουν τις αντιρρήσεις τους. Και θα συμφωνήσουν ότι ήταν μια παρέμβαση απαραίτητη: για το Πάρκο, για τους χρήστες του, για το Ηράκλειο». 
Δείτε εδώ το βίντεο με την φωτορεαλιστική απεικόνιση του Πάρκου Γεωργιάδη: