Με το βλέμμα στραμμένοστα 68α Αρκάδεια - Έρχεται η μεγάλη γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού

  • Σάββατο, 20 Οκτώβριος 2018 08:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Στις κορυφαίες εκδηλώσεις, αθλητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα,  της χώρας συγκαταλέγονται τα «78α Αρκάδια», που αποτελούν την αρχαιότερη διοργάνωση στην Ελλάδα. Στο αθλητικό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018,  δεσπόζει ο κλασικός και ιστορικός ημιμαραθώνιος «Αρκάδιος Δρόμος» των 22,4 χλμ., μια διαδρομή που προσελκύει το ενδιαφέρον δεκάδων δρομέων όχι μόνο από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης, αλλά και από πολλές περιοχές της χώρας μας. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι συμμετοχές στα «78α Αρκάδια» αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Ζωηρό ενδιαφέρον υπάρχει  επίσης  για τον αγώνα δρόμου των 6 χιλιομέτρων ενώ οι δρόμοι της πόλης του Ρεθύμνου αναμένεται να  πλημμυρίσουν από παιδιά, τα οποία θα λάβουν μέρος στην στον αγώνα δρόμου των 1.000 μέτρων που αφορά μαθητές και μαθήτριες σχολείων.

Ακόμα, θα διεξαχθεί το παραδοσιακό αγώνισμα «κρητικό βόλι» ενώ φέτος το αθλητικό καλεντάρι εμπλουτίζεται με τον αγώνα του δυναμικού βαδίσματος των 22,4 χλμ  επί της Αρκάδιας διαδρομής και τους αγώνες δρόμου και σφαιροβολίας για αθλητές ΑΜΕΑ.

Οι εγγραφές στα αγωνίσματα γίνονται και φέτος ηλεκτρονικά, έως τις 29 Οκτωβρίου 2018, στη νέα ιστοσελίδα της διοργάνωσης «Αρκάδια»:  Arkadiraces.gr.

Όλοι οι Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες  είτε ως αθλητές και αθλήτριες είτε ως εθελοντές και εθελόντριες είτε ως απλοί φίλαθλοι, καλούνται να στηρίξουν αυτό το μεγάλο και αξιόλογο εγχείρημα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα και να αντλούν πληροφορίες για την διοργάνωση ενώ στη διάθεση του κοινού θα βρίσκονται και ενημερώσεις μέσω των social media, στο facebook και στο instagram.

Ακόμα, πληροφοριακό υλικό θα βρίσκεται στις ιστοσελίδες:  ● www. rethymno.gr

●  www. crete.gov.gr, Arkadi Races (Facebook) 

Αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά – Κάλεσμα στα Αθλητικά Σωματεία

Επίσης, η διοργάνωση των 78ων Αρκαδίων θα είναι αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες της πόλης και της ενδοχώρας του Νομού Ρεθύμνης, καθώς το πρωί της Κυριακής θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ποικίλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, εντός του γηπέδου της Σοχώρας.

Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν πολλά διαφορετικά αθλήματα, υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων εκπαιδευτών από τα αθλητικά σωματεία της πόλης. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, καλούνται από την Οργανωτική Επιτροπή να ορίσουν εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα αναλάβουν να μεταδώσουν στα παιδιά τα μυστικά των αθλημάτων τους. 

Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν αγώνες με πατίνια σε δημόσιο δρόμο, το Σάββατο 03 Νοεμβρίου.

Η Οργανωτική επιτροπή σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής: «στο πλαίσιο της διοργάνωσης «78α Αρκάδια», θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ποικίλλων αθλητικών δραστηριοτήτων για μαθητές και μαθήτριες της πόλης και της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Οι αθλητικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Κυριακής 04 Νοεμβρίου 2018, εντός του γηπέδου της Σοχώρας, με εκτιμώμενη ώρα έναρξης 11.30 το πρωί.

Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν πολλά διαφορετικά αθλήματα, υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων εκπαιδευτών από τα αθλητικά σωματεία της πόλης.

Για το σκοπό αυτό οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, καλούνται από την Οργανωτική Επιτροπή να δηλώσουν συμμετοχή έως το πρωί της Τρίτης 23 Οκτωβρίου 2018, αναφέροντας το αντικείμενο της δραστηριότητας τους και τον τρόπο που θα το υλοποιήσουν.

Επίσης, οι σύλλογοι καλούνται να ορίσουν τουλάχιστον δυο (2) εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα αναλάβουν να απασχολήσουν τα παιδιά και να  τους μεταδώσουν τα προτερήματα των αθλημάτων που καλλιεργούν. 

Δηλώσεις συμμετοχής αθλητικών σωματείων: Ζαμπελίου 34, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Γραφείο 9. Stavrospal@crete.gov.gr

2831343310»

 

Κάλεσμα στην τοπική κοινωνία

Η οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης «78α Αρκάδια 2018»  έχοντας συνείδηση της ευθύνης που έχει επωμιστεί, επιχειρεί φέτος ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα-κάλεσμα στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα.

 Επιθυμώντας να μεταδώσει το μήνυμα της καθολικής συμμετοχής και του εθελοντισμού, έχει προγραμματίσει αθλητικές δραστηριότητες, που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, σε αθλητές περισσότερο και λιγότερο έμπειρους, σε αθλητές περισσότερο και λιγότερο εξασκημένους.

«Όλοι οι Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες  είτε ως αθλητές και αθλήτριες είτε ως εθελοντές και εθελόντριες είτε ως απλοί φίλαθλοι, καλούνται να στηρίξουν αυτό το μεγάλο και αξιόλογο εγχείρημα» αναφέρει η οργανωτική επιτροπή.

 

Διοργανωτές 78ων Αρκαδίων

Τα «78α Αρκάδια» διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, την ομάδα Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον ΟΚΑ Αρκάδι, τον ΟΚΑ Πρέβελη, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου, τους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race, τον Αθλητικό Σύλλογο «Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου», τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Διαδρομής Αρκαδίου Δρόμου.

Πρώτος διοργανωτής των Αρκάδιων Αγώνων υπήρξε ο Α.Ο. Ατρόμητος Ρεθύμνου. Το 1930 διοργάνωσε με την έγκριση της Ε.Γ.Α.Σ., τα Α’ ΑΡΚΑΔΙΑ στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου.