Όταν ο Τζέιμς Μποντ ανέβηκε στα Μετέωρα


     Το 985 μ.Χ., όταν ο πρώτος μοναχός αντίκρισε το σύμπλεγμα των 60 πανύψηλων και μακρόστενων βράχων, που έμελλαν να ονομαστούν «Μετέωρα», δεν πτοήθηκε, παρ' όλο που δεν είχε στη διάθεσή του καμία από τις «μαγικές» συσκευές τού Q. Σταδιακά ακολούθησαν το παράδειγμά του και άλλοι ερημίτες, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν τα «αιωρούμενα» μοναστήρια τους σε 24 από τους 60 βράχους.

Χίλια χρόνια αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου του 1980, τη γαλήνη τους ήρθε, ως εξ ουρανού, να ταράξει ο Τζέιμς Μποντ, σκαρφαλώνοντας σ' ένα από τα έξι εναπομείναντα μοναστήρια, εκείνο του Αγίου Βαρλαάμ. Για τις ανάγκες της ταινίας «Για τα μάτια σου μόνο», το μοναστήρι μετατράπηκε στο καταφύγιο του «κακού» Κριστάτου. Οι μοναχοί εξοργίστηκαν και προκειμένου να προστατέψουν τα κτίρια από την ιερόσυλη κάμερα των άγγλων τεχνικών, τα κάλυψαν με αδιαφανές πλαστικό.

Παρ' όλες τις εκκλησιαστικές... επεμβάσεις, η σκηνή αναρρίχησης μάς προσφέρει δέκα ολόκληρα λεπτά εξοντωτικής αγωνίας, καθώς ο σωσίας του Ρότζερ Μουρ χάνει την ισορροπία του, όχι μία, αλλά τέσσερις φορές.

Η Μονή Βαρλαάμ είναι ίσως η πλουσιότερη των Μετεώρων από πολιτιστικής άποψης. Έχει στην κατοχή της μια πλειάδα έργων τέχνης του 16ου αιώνα -κυρίως τοιχογραφίες- τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα βιτρό και τις ξύλινες επενδύσεις των σκηνικών που διαλύει ο Τζέιμς Μποντ, στην προσπάθειά του να κατατροπώσει τις δυνάμεις του κακού.

sansimera.gr