Ferrari από χρυσό σε μια δημοπρασία που θα ζήλευε ακόμα και ο… Μίδας

  • Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2018 09:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

 

Ο οίκος Sotheby's βγάζει στο σφυρί μέχρι και την Κέιτ Μος από 24 καράτια

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's διοργανώνει -αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι - την πρώτη δημοπρασία στον κόσμο, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο χρυσό. Θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη στο Λονδίνο και τα αντικείμενα που θα βρεθούν κάτω από το σφυράκι, θα είναι μια ολόχρυση Ferrari, μια χρυσή προτομή του σούπερ μόντελ Κέτι Μος και μια χρυσή καρέκλα δώρο για την αίθουσα του θρόνου του Ναπολέοντα.

Η δημοπρασία, δε θα μπορούσε να μην ονομάζεται «The Midas Touch», («Το άγγιγμα του Μίδα») και αποτελεί μια προσπάθεια να δείξει την αέναη σχέση του πολύτιμου αυτού μετάλλου με τον άνθρωπο καθ' όλη την πορεία του στην ιστορία, όπως φαίνεται από τη συνεχιζόμενη χρήση του σε κοσμήματα και τέχνες. Το θέμα ωστόσο, προσελκύει και αρνητική κριτική από ιστορικούς και ειδικούς  που πιστεύουν ότι η συλλογή προάγει μια υπερβολή στην τήρηση των σύγχρονων αξιών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή πωλήσεων των Sotheby's, Constantine Frangos η δημοπρασία οργανώθηκε μετά και την άνοδο των τιμών και τη ζήτηση χρυσού από Ασία, Ρωσία και Μέση Ανατολή.

«Σήμερα, η ζήτηση σε έργα τέχνης από χρυσό και φυσικά τα χρυσά κοσμήματα, είναι σε άνοδο και υπάρχει ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο για έργα από τη συλλογή της "Midas Touch"», ανέφερε σε συνέντευξη.

Η συλλογή περιλαμβάνει κοσμήματα, γλυπτά, έργα ζωγραφικής, αρχαία κείμενα και θρησκευτικά αντικείμενα, συνδυάζοντας παραδοσιακά και μοντέρνα στυλ επιχρυσωμένης τέχνης.

Σύμφωνα με το CNN, η χρυσή Ferrari του 1977 έχει εκτιμώμενη τιμή στα 590.000 δολάρια, ο θρόνος στα 390.000 δολάρια και η χρυσή Κέιτ Μος στα 525.000 δολάρια. Στην περίπτωση αυτή, η σιωπή δεν είναι χρυσός...

news.gr