Επιδερμίδα που ξεφλουδίζει: Οι τρεις πιο πιθανές αιτίες

  • Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018 14:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Αναρωτιέστε γιατί η επιδερμίδα των χεριών ή των ποδιών σας είναι σκασμένη και ξεφλουδίζει;

Η πιθανότερη αιτία είναι η ξηροδερμία που οφείλεται σε αλλαγές του καιρού ή έλλειψη ενυδάτωσης.

Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες, οι οποίες χρήζουν προσοχής.

Έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα της επιδερμίδας να προστατεύεται, επιτρέποντας την πρόκληση βλαβών.

Κάποιοι άνθρωποι ξεφλουδίζουν στα χέρια, μια κατάσταση γνωστή ως έκζεμα χεριών, ως αντίδραση σε παράγοντες όπως ο ιδρώτας, ο κρύος αέρας, τα ζεστά ντους, τα σαπούνια, τα υφάσματα, τα απορρυπαντικά, τα αρώματα και η γύρη.

Κάποια επαγγέλματα που σχετίζονται με έκθεση σε παράγοντες που ενεργοποιούν το έκζεμα, όπως κομμωτές, σεφ, υδραυλικοί κλπ, αυξάνουν τον κίνδυνο εκζέματος. Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από έκζεμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε δερματολόγο το συντομότερο δυνατό. Μετά τη διάγνωση, μπορεί να σας ζητηθεί να αποφεύγετε τους παράγοντες που το προκαλούν και να χρησιμοποιείτε προϊόντα που προστατεύουν το προστατευτικό φιλμ της επιδερμίδας ή ενυδατικά προϊόντα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Ηλιακό έγκαυμα

Αν εκτεθήκατε για πολλή ώρα στον ήλιο χωρίς να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό ή αν το εφαρμόσατε με λάθος τρόπο, το ξεφλούδισμα πιθανότατα οφείλεται σε ηλιακό έγκαυμα.Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί εγκαύματος. Εάν το δέρμα σας ξεφλουδίζει, πρόκειται για ήπιο έως μέτριας σοβαρότητας ηλιακό έγκαυμα.

Το ξεφλούδισμα μπορεί να διαρκέσει από 1-2 ημέρες έως μια ολόκληρη εβδομάδα. Μην επιχειρήσετε να ξεφλουδίσετε μόνοι σας την επιδερμίδα, καθώς κινδυνεύετε να εμφανίσετε ουλές. Αν είστε επιρρεπείς στα ηλιακά εγκαύματα, είναι σημαντικό να παίρνετε αυξημένα μέτρα ηλιοπροστασίας, όπως η χρήση καπέλου και η παραμονή κάτω από σκιά.

Πόδι του αθλητή

Πρόκειται για ένα τύπο λοίμωξης από μύκητες, η οποία προσβάλλει τα πόδια. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι δέρμα μεταξύ των δακτύλων που εμφανίζει ρωγμές, φολίδες και ξεφλουδίζει. Η επηρεασμένη περιοχή είναι συνήθως κόκκινη και κνησμώδης. Μπορεί να αισθάνεστε κάψιμο ή τσούξιμο και μπορεί να υπάρχουν φλύκταινες, έκκριμα ή ξηρότητα. Τα συμπτώματα, πέρα από τα δάκτυλα, μπορούν να εκδηλωθούν στις φτέρνες, στις παλάμες και μεταξύ των δακτύλων των χεριών. Εάν ο μύκητας εξαπλωθεί στα νύχια, αυτά μπορεί να αποχρωματιστούν, να υποστούν πάχυνση ή ακόμα και να θρυμματιστούν. Συμβουλευτείτε γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι η υποκείμενη αιτία δεν είναι διαβήτης ή ασθενές ανοσοποιητικό.

Πηγή: Medical Daily