Όλοι στο δρόμο κατά του καρκίνου του μαστού - Φωτογραφίες από την επιτυχημένη εκδήλωση στο Ηράκλειο

  • Κυριακή, 14 Οκτώβριος 2018 17:15
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη


Γυναίκες κάθε ηλικίας και εθελοντές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε εκδήλωση έξω από την Λότζια και έτρεξαν προς το λιμενοβραχίονα Ηρακλείου στέλνοντας το μήνυμα “Η πρόληψη σώζει ζωές”.
Την επιτυχημένη εκδήλωση -ευαισθητοποίησης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού οργάνωσαν ο Σύλλογος «ΕΥ ΖΩ» με τον καρκίνο, η ομοσπονδία Μαραθωνοδρόμων Κρήτης με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στο χώρο υπήρχε για δωρεάν εξετάσεις η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας.
Την εκκίνηση του αγώνα δρόμου έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που ο ίδιος μαζί με τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπεύθυνο λειτουργίας κινητής μονάδας μαστογραφίας) Γιώργο Πιτσούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, τους Εντεταλμένους Περιφερειακούς συμβούλους Υγείας και Αθλητισμού, Λάμπρο Βαμβακά, Νίκο Συριγωνάκη, τον Αντιδήμαρχο Κώστα Βαρδαβά, τόνισαν την σωτήρια σημασία της πρόληψης, της αλλαγής νοοτροπίας και του τρόπου ζωής των πολιτών, πρωτίστως με την διατροφή, άσκηση, και υγιεινή ζωή. Όλοι οι συμμετέχοντες που έτρεξαν για καλό σκοπό φόρεσαν μπλουζάκι και πήραν δίπλωμα συμμετοχής στον αγώνα, ενώ η γιορτή τελείωσε με κεράσματα και Κρητικό γλέντι.



Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια στηρίζει ενεργά τον αγώνα πρόληψης που σώζει ζωές.

“Η εκδήλωση με την μεγάλη συμμετοχή έστειλε πολλαπλά μηνύματα ευαισθητοποίησης στην πρόληψη, αλλά και στην στήριξη των ασθενών με νεοπλασματική νόσο. Η Περιφέρεια συμμετέχει και στηρίζει πρωτοβουλίες & δράσεις του συλλόγου και σήμερα είναι παρούσα στο χώρο η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας, η οποία και “οργώνει”το νησί προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές και σ’ όλους τους συμμετέχοντες.


Την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και την επιτυχία της εκδήλωσης, επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΥ Ζ Ω» με τον καρκίνο Καίτη Κουναλάκη, η οποία ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την στήριξη, τους συνδιοργανωτές αλλά και όλους τους συμμετέχοντες. Η ίδια παράλληλα πρόσθεσε: «Η πρόληψη  σώζει ζωές και δεν είναι μόνο  η αυτοεξέταση, η μαστογραφία, αλλά εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής μας, διατροφή, άσκηση, όχι στις βλαβερές ουσίες-συνήθειες κάπνισμα, αλκοόλ, κ.α»


Ο Αγώνας αυτός -όπως είπε η Πρόεδρος και η Γραμματέας Θεοδοσία Μπιζού-γίνεται για να υπενθυμίσουμε σε γυναίκες και άνδρες ότι η πρόληψη είναι στο χέρι μας. Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο Αγώνας-Βόλτα δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα, και συμμετείχαν γυναίκες άνδρες και παιδιά.


Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης ανέφερε ότι “ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού είναι διαρκής και πολυεπίπεδος. Χρειάζονται συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η σημερινή που δυναμώνουν την προσπάθεια. Ο κ. Πιτσούλης, έδωσε συγχαρητήρια στο Σύλλογο “EY ZΩ” για την άοκνη και ανθρώπινη προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά.


Σε δήλωση του ο Εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας της Περιφέρειας Λάμπρος Βαμβακάς, δίνοντας κρίσιμες συμβουλές, ανέφερε:
“Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση. Η βελτίωση του τρόπου ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Περισσότερη σωματική άσκηση (μειώνει τον κίνδυνο 30%), η διακοπή καπνίσματος, η δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, ο περιορισμός του αλκοόλ και περιορισμός έκθεσης σε οιστρογόνα είναι σημαντικά.
Για την πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση συστήνεται η αυτοεξέταση μαστών κάθε μήνα και η κλινική εξέταση μαστών από ειδικό γιατρό κάθε χρόνο και μαστογραφία κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών”.