Παρέμβαση στο ΕΣΡ κατά του «Greece’s Next Top Model» από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

Την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων προκάλεσε η τηλεοπτική εκπομπή «Greece’s Next Top Model» καθώς και η διαφήμιση του «11880» με πρωταγωνιστή τον Τόνι Σφίνο, οι οποίες όπως αναφέρει σε επιστολή της προς το ΕΣΡ αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα και προσβάλουν τη γυναικεία προσωπικότητα.

Η απάντηση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας ήρθε άμεσα, παύοντας την προβολή της διαφήμισης.

Πρόκειται για reallity show που σκοπό έχει να αναδείξει νεαρές γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο του modeling. Στα πλαίσια του show οι υποψήφιες περνούν από διάφορες δοκιμασίες όπως φωτογραφήσεις, επιδείξεις μόδας κ.α προκειμένου να κριθούν και να αξιολογηθούν. Η ΓΓΙΦ αντέδρασε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η όλη διαδικασία και με σχετική επιστολή της προς το ΕΣΡ αναλύει τους λόγους που η εκπομπή αυτή προσβάλει το γυναικείο φύλο γιατί αντιμετωπίζεται ως αισθητικό αντικείμενο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΙΦ:

«Νext top sexist model και σεξισμός στη διαφήμιση

Στοχεύουμε στην διασφάλιση της ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.
Εμμένουμε ότι από την ποιότητα αυτή δε μπορεί να απουσιάζει ο σεβασμός στην ισότητα των φύλων με την ενίσχυση πρακτικών που θα αντιτίθενται στα αναχρονιστικά-έμφυλα σεξιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα.

Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την άνθιση και τεράστια δημοσιότητα εκπομπών στις οποίες διάφορες ομάδες ειδικών κρίνουν γυναίκες. Αφορούν όλες, αυτή την εποχή, τον κόσμο της μόδας, έναν σκληρό αλλά glamorous κόσμο, ονειρεμένο για πολλά νέα κορίτσια ή, για κάποιες, μια αγορά εργασίας ανοιχτή σε προσλήψεις.

Επιτροπές σοφών και έμπειρων με πολύ καλές προθέσεις κρίνουν μετά από περισυλλογή τον τρόπο που οι γυναίκες ντύνονται, στέκονται, περπατούν, ποζάρουν. Τα σώματά τους κατατέμνονται σε μέρη, κάποια από τα οποία πληρούν τους όρους των κριτών, ενώ κάποια άλλα όχι. Η ασάφεια των κριτηρίων είναι εμφανής από τις διαφωνίες και διασκέψεις τους, πολλές από τις οποίες αναπαράγονται στα μέσα και προκαλούν περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το εάν το τάδε μέρος της γυναίκας, το δείνα τακούνι, η σκιά στο μάτι, η προφορά, η συμπεριφορά της, η υπερβολική ανδροπρέπεια ή θηλυκότητα που εκπέμπει δικαιολογεί ή όχι την εξέλιξή της στον κόσμο της μόδας.

Το φαινόμενο αυτό θα αποτελούσε έκπληξη σε μία άλλη κοινωνία. Στη δική μας, ωστόσο, αποτελεί μια απλή αντανάκλαση της αντικειμενοποίησης των γυναικών και της αναπαραγωγής του ρόλου τους ως αντικείμενα πόθου, που οφείλουν να υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες, πάντοτε ασαφείς και αντικρουόμενους, ώστε να υπάρχει περιθώριο κριτικής.

Δεν είναι λοιπόν οι συγκεκριμένες εκπομπές σεξιστικές, ούτε αφορούν τα σχόλια μόνο υποψήφια μοντέλα. Απλώς συνθέτουν και παρουσιάζουν συμπυκνωμένη τη σεξιστική κριτική ως προς το μέρος και το σύνολο που δέχονται οι γυναίκες σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Αυτή που δέχεται η εργαζόμενη, νοικοκυρά, πολιτικός, φουρνάρισσα, σε κάθε ηλικία που «δεν ντύνεται ανάλογα με το σώμα της», «γελάει πιο πολύ από ό,τι πρέπει», «αντιμιλάει» ή «είναι ντροπαλή», θέλει ή δεν θέλει πολύ να πετύχει, είναι μικρή ή μεγάλη για να γίνει μητέρα.

Και σα να μην αρκούν όλες αυτές οι σεξιστικές εκπομπές, τον καμβά του σεξισμού έρχονται και συμπληρώνουν κάθε τόσο οι διάφορες διαφημίσεις, που προσβάλλουν κατάφωρα το γυναικείο φύλο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ακεραιότητα και -ενίοτε- την, κατά περίπτωση, επαγγελματική ιδιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη διαφήμιση με τηλεοπτικό σποτ που προβάλλει άντρα φαρμακοποιό να διανυκτερεύει, προσπαθώντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ημίγυμνο σώμα γυναίκας, αγγίζοντάς την αισθησιακά και υπό τη φράση «Εδώ πονάει;». «Πονάει». Μάκια και – «πάει», λειτουργεί προς επίρρωση όλων των παραπάνω.

Ταυτόχρονα, ενισχύει την ανάγκη ύπαρξης ενός πιο επισταμένου φιλτραρίσματος επί του συνόλου των διαφημιστικών σποτ που προβάλλονται στη βάση του σεβασμού των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων και της ανάγκης υπέρβασης των έμφυλων ανισοτήτων.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εργάζεται για την εξάλειψη του σεξισμού στην ιδιωτική και δημόσια ζωή. Παράλληλα, υπενθυμίζει κάθε τόσο ότι, αντίθετα με τις εν λόγω εκπομπές και τις ποικίλες σεξιστικές διαφημίσεις, η ισότητα έχει μόνο έναν κανόνα: είμαστε όλες διαφορετικές και όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλες ίσες και όλοι ίσοι.

Στη βάση αυτής της πεποίθησης και με γνώμονα όλα τα παραπάνω, η ΓΓΙΦ:
Προσέφυγε με σχετική επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου για την σοβαρή αξιολόγηση των ως άνω θέσεων, μέσω της οποίας εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανάγκη προάσπισης των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων για όλους και όλες, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του σεξισμού στα ΜΜΕ εν γένει.

Ταυτόχρονα, επιστολή απέστειλε και στον τηλεοπτικό σταθμό προβολής της εκπομπής Greece’s Next Top Model, Star Channel, καλώντας τον τηλεοπτικό σταθμό να τηρήσει άμεσα την τηλεοπτική δεοντολογία, εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή του στην τήρηση των διατάξεων του ν. 4531/2018, σχετικά με τη κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας.
Παράλληλα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή και προς το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, με αίτημα την απόσυρση του ως άνω αναφερόμενου διαφημιστικού σποτ».

Η απάντηση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας:

«Κύριοι,

Σας ενημερώνουμε ότι μετά την παρακάτω δήλωση που μόλις λάβαμε από την εγκαλούμενη πλευρά POLLEN ADVERTISING / NEWSPHONE HELLAS σύμφωνα με την οποία η προβολή της υπό κρίση επικοινωνίας 11880 διακόπτεται άμεσα (αύριο), οριστικά και χωρίς όρους – και με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6.Δ του Κανονισμού της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής – η σχετική διαδικασία ελέγχου του ΣΕΕ διακόπτεται και η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα αυτό δε θα πραγματοποιηθεί».

Πηγή: altsantiri.gr