Τόπια το γκουρμέ που ανακάλυψαν μέσα σε πολέμους και φτώχεια οι Κρητικές νοικοκυρές - Δείτε τη συνταγή

  • Τρίτη, 9 Οκτώβριος 2018 08:54
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Τα «Τόπια», όπως λέει και η λέξη, πήραν το όνομά τους από το σφαιρικό σχήμα τους. Είναι ένα φαγητό που μαγείρευαν πολύ συχνά στις δεκαετίες του 1930-1950 οι κάτοικοι στα χωριά της Κρήτης. Η συνταγή αυτή αποδεικνύει την εφευρετικότητα των γυναικών της εποχής αυτής, οι οποίες σε μια περίοδο φτώχειας και πολέμου «ανακάλυπταν» νέες συνταγές προκειμένου να ξεγελάσουν την πείνα των μικρών παιδιών με ένα φαγητό που έμοιαζε «πολυτελείας» και που λίγοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν.

Υλικά

1 φλιτζάνι νερό

1 φλιτζάνι στάρι σπασμένο αλεύρι (σκόνη) από στάρι

2 μέτρια κρεμμύδια

σάλτσα ντομάτας (1 κουταλιά σούπας πελτέ), αλάτι λάδι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια το νερό, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σκόνη από στάρι σε ποσότητα τόση όση χρειάζεται για να πλάθεται το ζυμάρι. Πλάθουμε με τα χέρια τη ζύμη πολύ καλά σε πολύ μικρά τόπια σε μέγεθος αμύγδαλου και αφού τα αλευρώσουμε τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Αφού έχουμε ετοιμάσει τα τόπια, τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και προσθέτουμε σταδιακά το στάρι τσιγαρίζοντάς τα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για 3-5 λεπτά μαζί με το στάρι. Προσθέτουμε 4-5 φλιτζάνες νερό, το αλάτι και αφού βράσουν προσθέτουμε τα τόπια που έχουμε ήδη πλάσει και αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά.

ΥΓ. Η συνταγή που δημοσιεύουμε έχει καταγραφεί και διασωθεί από το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και περιλαμβάνεται στον Οδηγό Κρητικής Κουζίνας που κυκλοφορεί.