Τάρτα με καπνιστή γαλοπούλα, ντοματίνια και ανθότυρο

  • Κυριακή, 7 Οκτώβριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τη ζύμη:

 

500γρ. αλεύρι γ.ο.χ

250 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους

60ml.. νερό

1 πρέζα αλάτι

2 κρόκους( ένας για άλειμμα)

 

Υλικά για τη γέμιση:

 

100γρ. πατάτες baby 

150γρ.  καπνιστή  γαλοπούλα

1 φρέσκo κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

100γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

150γρ. ανθότυρο

1κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι

2 αυγά 

1 κρόκο αυγού

150ml. κρέμα γάλακτος

200ml. γάλα

αλάτι και πιπέρι 

Εκτύπωσε τη συνταγή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
2Έπειτα ρίχνουμε το νερό και τον 1 κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
3Μόλις είναι έτοιμο, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές μ’ έναν πλάστη. Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
4Αλευρωβουτυρώνουμε μια ταρτιέρα στρογγυλή διαμέτρου 32εκ. με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε τη ζύμη από πάνω. Πατάμε καλά ώστε να κολλήσει η ζύμη στο σκεύος και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του πάτου με ένα πιρούνι.
5Απλώνουμε μεμβράνη πάνω από τη ζύμη και ρίχνουμε φασόλια ή φακές ώστε να καλύψουν τον πάτο. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε βάρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά.
6Έπειτα βγάζουμε τη τάρτα απ’ το φούρνο αλείφουμε με ένα πινέλο τον άλλον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και ξαναψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.
7Εκτέλεση για τη γέμιση: Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν σε αλατισμένο νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα με τη φλούδα τους, δεν θέλουμε όμως να σπάνε. Μόλις ετοιμαστούν, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
8Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε την καπνιστή γαλοπούλα. Αδειάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μπόλ, στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα ντοματίνια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αδειάζουμε στο μπολ με τη γαλοπούλα.
9Σύνθεση φαγητού: Κόβουμε τις πατάτες σε κάθετες λεπτές φέτες πάχους 1εκ. και τις τοποθετούμε ομοιόμορφα πάνω στη ψημένη βάση. Έπειτα ρίχνουμε τη γαλοπούλα με τα ντοματίνια απλώνοντας τα πάνω από τις πατάτες.
10Πασπαλίζουμε με το ανθότυρο, το θυμάρι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα, το γάλα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
11Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς, τοποθετούμε μέσα τη τάρτα και προσεχτικά αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά. Ψήνουμε για 1 -1,5 ώρα μέχρι να χρυσαφίσει η τάρτα.
12Αφήνουμε να κρυώσει 20 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com