Πώς να δημιουργήσετε θετικές εικόνες στο μυαλό του παιδιού σας

  • Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2018 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί


Στην ηλικία των 3,5 - 4,5 χρονών τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν παιχνίδια φαντασίας...

Οι εμπειρίες οπτικοποιούνται τόσο εσωτερικά (μέσα από την κίνηση) όσο και εξωτερικά. Η αναγνώριση των λέξεων και των προτάσεων, ακόμα και η ανάγνωση και η γραφή για τους ενηλίκους, επιτυγχάνονται μέσα από τη νοερή απεικόνιση.

Μεταμφιεστείτε και παίξτε
Αυτά τα παιχνίδια είναι αγαπημένα για την ηλικία αυτή.Τα παιδιά παίρνουν ιδέες από τα βιβλία που τους διαβάζετε, καθώς και επισκέψεις στα μαγαζιά, στον ζωολογικό κήπο, στην παραλία κ.α. Δώστε τους κουτιά σαν γραμματοκιβώτια για να στέλνουν γράμματα,παίξτε σπιτάκι και κάνετ ότι μαγειρεύετε.

Ζωγραφική
Καθώς τώρα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός τους τα παιδιά ζωγραφίζουν τους ανθρώπους κυρίως σαν σώματα. Οι ζωγραφιές μπορεί να μην είναι σαφείς αλλά οι μεγάλοι καταφέρνουν να καταλάβουν τι δείχνουν!

Ταιριάξτε εικόνες και λέξεις
Φροντίστε να τραβάτε φωτογραφίες και να παίρνετε φυλλάδια από τα μέρη που επισκέπτεται το παιδί σας. Φτιάξτε ένα λεύκωμα, σε μια εικόνα στη μια σελίδα και μία ή δύο λέξεις για την εικόνα στην απέναντι σελίδα. Παίξτε παιχνίδια στα οποία μπορεί το παιδί να ταιριάξει μια λέξη με μια εικόνα ή δύο λέξεις μεταξύ τους. Κάντε του ερωτήσεις. Μπορεί το παιδί σας να θυμηθεί να απεικονίσει νοερά την επίσκεψή σας;

Πολλοί γονείς ήδη δείχνουν στο παιδί κάρτες με λέξεις και εικόνες τέσσερις φορές τη μέρα ( οι λέξεις πρέπει να είναι γραμμένες πάνω σε άσπρες τετράγωνες κάρτες των 20 εκατοστών για να ξεχωρίζουν). Φροντίστε να δείχνετε άλλη κάρτα κάθε μέρα και παίξτε παιχνίδια με τις κάρτες που έχετε ήδη δείξει. Με όποιον τρόπο κι αν δείξετε τις εικόνες ή τις κάρτες, θα γίνει νοερή απεικονίση. Ακόμα και οι ταμπέλες των καταστημάτων στον δρόμο επεικονίζονται νοερά στο μυαλό του παιδιού σε πολύ μικρή ηλικία καθώς περνάτε συστηματικά από μπροστά τους.

mothersblog.gr