Αν βλέπεις όνειρα χωρίς κανένα νόημα, οι επιστήμονες κάτι έχουν να σου πουν!

  • Παρασκευή, 5 Οκτώβριος 2018 17:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία


Τι σημαίνει όταν βλέπεις περίεργα όνειρα χωρίς κανένα νόημα;...
Όνειρα που σχετίζονται με το σεξ και τη βία; Οι επιστήμονες έχουν κάτι να σου πουν…

Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει όταν βλέπεις περίεργα όνειρα και κυρίως όνειρα που σχετίζονται με το σεξ και τη βία; Οι επιστήμονες δίνουν ορισμένες απαντήσεις που πραγματικά μας ανησυχούν.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…Η «σκοτεινή τριάδα» της προσωπικότητας είναι μια ομάδα χαρακτηριστικών (ψυχοπάθεια, μακιαβελισμός και ναρκισσισμός) και οι επιστήμονες θεωρούν πως αν έχεις ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε πιθανότατα έχεις και τα τρία.

Πιο πρόσφατα, αυτή η θεωρία επεκτάθηκε, με τους ερευνητές να υποθέτουν ότι μαζί με ορισμένα άλλα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά (όπως ο σαδισμός και ο εγωισμός), όλα προκύπτουν από έναν πιο «σκοτεινό» πυρήνα, τα οποία θεωρούνται ως η τάση κάποιου να βάζει τον εαυτό του πρώτο (ακόμη και εσκεμμένα), ενώ πολλές φορές το κάνει εις βάρος άλλων ανθρώπων.

Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι με την σκοτεινή τριάδα της προσωπικότητας, ζουν με τη λεγόμενη «στρατηγική γρήγορης ζωής». Και αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει επιθετικότητα στην συμπεριφορά, παρορμητικότητα και αυξημένο ενδιαφέρον για σεξ.

Γιατί τα λέμε, όμως, όλα αυτά; Γιατί μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο Turku στη Φινλανδία απέδειξε ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονται και με τα όνειρα.

Κι ενώ τα όνειρα που βλέπουμε είναι ένα αμφισβητούμενο πεδίο και έχουν εκφραστεί πολλές διαφορετικές απόψεις για αυτά, η νέα έρευνα υποδεικνύει κάποια συσχέτιση της προσωπικότητάς μας με τα όνειρα που βλέπουμε τα βράδια μας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες κατά πόσο έχουν τα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας» και στη συνέχεια υπολόγισαν με βάση τις απαντήσεις τους πόσο συχνά έβλεπαν όνειρα από το 1 (ποτέ) μέχρι και το 5 (ένα κάθε μήνα), τα οποία σχετίζονται με τη βία, την επίθεση σε ένα άλλο πρόσωπο, πυροβολισμούς, σ..ξ, σ..ξ με αγνώστους, σ..ξ με περισσότερα άτομα, βιασμό.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αναφέραμε, τότε έβλεπαν και πιο συχνά όνειρα ανάλογου περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όσοι είναι ψυχοπαθείς βλέπουν περισσότερα όνειρα που σχετίζονται με το σεξ και τη βία.

Φυσικά, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αν βλέπεις πολλά όνειρα με σεξ ή βία δεν σημαίνει απαραίτητα πως είσαι και ψυχοπαθής ή νάρκισσος, ενώ επίσης αποκάλυψαν πως οι άνδρες βλέπουν περισσότερα όνειρα τέτοιου περιεχομένου από τις γυναίκες.

ipop.gr