Τα σκυλιά δεν είναι πιο έξυπνα από τα πρόβατα ή τις κατσίκες

  • Πέμπτη, 4 Οκτώβριος 2018 17:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κατοικίδιο

Νέα επιστημονική έρευνα απογοητεύει τους απανταχού λάτρεις των σκύλων, καθώς υποστηρίζει ότι οι τετράποδοι φύλακες δεν είναι τόσο έξυπνοι, όσο νομίζαμε τελικά.

Λένε, μάλιστα, ότι δεν είναι πιο έξυπνοι από τα περιστέρια, τα πρόβατα ή τις κατσίκες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter αξιολόγησαν περισσότερα από 300 άρθρα (ανασκόπηση) σχετικά με την εγκεφαλική δύναμη των ζώων, συγκρίνοντας σκυλιά με άλλα κατοικίδια ζώα, ζώα – κυνηγούς και σαρκοφάγα όπως λύκους, αρκούδες, λιοντάρια και ύαινες.

Διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε έναν καθρέφτη, σε αντίθεση με άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων και των δελφινιών.

Ο καθηγητής Stephen Lea από το Πανεπιστήμιο του Exeter δήλωσε ότι η έρευνα εντόπισε σε αρκετές περιπτώσεις μια υπερβολική τάση υπέρ της εξυπνάδας των σκύλων, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

“Κατά τη διάρκεια της ανασκόπησής μας φάνηκε ότι πολλές μελέτες στόχευαν να αποδείξουν πόσο έξυπνα είναι τα σκυλιά. Συχνά συγκρίνονται με τους χιμπατζήδες και, όταν τους κερδίζουν, αυτό προστίθεται στη φήμη τους ως κάτι εξαιρετικό. Ωστόσο εμείς βρήκαμε άλλα ζώα, που ανταποκρίνονται εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, από τα σκυλιά σε κάποιες εντολές”, είπε ο ερευνητής.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στην αισθητηριακή γνώση, στην φυσική γνώση, στην κοινωνική γνώση και στην αυτογνωσία των ζώων.

Η Dr Britta Osthaus, από το Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church, δήλωσε ότι η γνώση των σκύλων «δεν φαίνεται εξαιρετική» σε σύγκριση με εκείνη άλλων ζώων.

“Τα σκυλιά είναι σκυλιά και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες τους και τις αληθινές τους ικανότητες, όταν εξετάζουμε πώς τα αντιμετωπίζουμε. Τα κατσίκια, οι χοίροι, τα δελφίνια, οι φώκιες και τα θαλάσσια λιοντάρια είναι τουλάχιστον το ίδιο καλά με τα σκυλιά, στο να ακολουθούν εντολές. Οι χοίροι είναι εξίσου ικανοί να αναγνωρίσουν τον άνθρωπο από τη μυρωδιά, ενώ τα πρόβατα, τα περιστέρια και οι χιμπατζήδες μπορούν να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους από τα πρόσωπά τους”, επεσήμανε η Dr Osthaus.

Οι γάτες αναγνωρίζουν – όπως και τα σκυλιά – τους ανθρώπους από τις φωνές τους. Τα γαϊδούρια, τα μουλάρια και τα άλογα είναι σε θέση να βρουν τον δρόμο τους ξεπερνώντας τυχόν εμπόδια, ενώ οι λύκοι, τα ρακούν και οι ύαινες μπορούν να τραβήξουν μια παγίδα για να απελευθερώσουν τροφή.

Τα δελφίνια, οι χιμπατζήδες, τα γιγαντιαία πάντα, δύο είδη αρκούδων και οι ενυδρίδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία τουλάχιστον τόσο καλά όσο και σκυλιά. Σε αντίθεση με τα αξιαγάπητα τετράποδα, πάντως, ζώα όπως οι χοίροι, τα περιστέρια και οι χιμπατζήδες έχουν τη δυνατότητα να θυμούνται τι έγινε, πού έγινε και πότε έγινε κάτι.

Τα… αιρετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Learning & Behavior.

Πηγή: healthmag.gr