Σοκολατένιος κορμός ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και ξηρούς καρπούς

  • Πέμπτη, 4 Οκτώβριος 2018 16:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ένας υπέροχος κορμός με σοκολάτα γάλακτος, ζαχαρούχο γάλα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και cookies με σταγόνες σοκολάτας. Mια συνταγή  για ένα γλύκισμα ψυγείου, εύκολο στη παρασκευή του, έτοιμο σε 20 για το ψυγείο, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τη γεύση του. Το μόνο που απαιτείται είναι υπομονή μέχρι να κρυώσει…

Υλικά συνταγής

200 γρ. cookies με σταγόνες σοκολάτας, κομμένα σε κομματάτια 2 εκ. 
1/2 φλ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
2/3 φλ. τσαγιού φουντούκια (ή ανάμεικτα με macadamias), καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες, ή άλλο αποξηραμένο φρούτο επιλογής σας, ψιλοκομμένα
300 γρ. σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε μικρά κομμάτια
3/4 φλ. τσαγιού ζαχαρούχο γάλα
50 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια + επιπλέον για άλειμμα ταψιού 
σκόνη κακάο ή ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ διαστάσεων βάσης 9×19 εκ. περίπου και βάθους 6 εκ. και τη στρώνετε με 2 κομμάτια χαρτί ψησίματος (σταυρωτά) φροντίζοντας να προεξέχει 2 εκ. από τα τοιχώματα για να ξεφορμάρετε εύκολα. 
Καβουρδίζετε τους ξηρούς καρπούς με έναν από τους 2 τρόπους: Ή τους βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας  και τους ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου πάρουν χρώμα ή τους απλώνετε στο ταψί του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τους ψήνετε στους 160° C (όχι στο γκριλ) για 8 – 10 λ, έως ότου ροδίσουν.
Τους αφαιρείτε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσουν τους χοντροκόβετε και τους τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ. Κόβετε και τα κούκις σε κομματάκια, ρίχνετε και αυτά στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς, προσθέτετε και τις σταφίδες (ή άλλο αποξηραμένο φρούτο επιλογής σας σε κομματάκια) και τα ανακατεύετε. 
Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, βάζετε το ζαχαρούχο γάλα, τη σοκολάτα και το βούτυρο και τα ανακατεύετε για 3-4 λ ή μέχρι να λιώσουν καλά η σοκολάτα και το βούτυρο και έχετε μια λεία, ρευστή σοκολατένια κρέμα. Αφαιρείτε τη σοκολατένια κρέμα από τη φωτιά, τη ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα μπισκότου-ξηρών καρπών και ανακατεύετε με μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. 
Παίρνετε με ένα κουτάλι το έτοιμο μείγμα και το τοποθετείτε στη φόρμα πιέζοντάς το προς τη βάση για να μη μένουν κενά αέρα. Ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα, σκεπάζετε τη φόρμα με μεμβράνη και βάζετε το κορμό σας στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι να κρυώσει, σφίξει και σταθεροποιηθεί καλά. 
Όταν κρυώσει ο κορμός τον αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος, τον πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή σκόνη κακάο, τον κόβετε σε φέτες και τον απολαμβάνετε. 

sintayes.gr