Κεφτέδες στη κατσαρόλα με σάλτσα λαχανικών

  • Τετάρτη, 3 Οκτώβριος 2018 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Κεφτεδάκια.. το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων το οποίο σε όλες τις εκδοχές μαγειρέματος αποτελεί την τέλεια επιλογή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για πεντανόστιμα, αφράτα μαμαδίστικα κεφτεδάκια μαγειρεμένα στη κατσαρόλα με μια γευστικότατη σάλτσα λαχανικών. Συνοδέψτε τα με με πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι και απολαύστε ένα τέλειο γεύμα.

Υλικά συνταγής

Για τους κεφτέδες:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο με χοιρινό
2  ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2-3 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, στυμμένες πολύ καλά
1 αυγό
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. ρίγανη
1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
6 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι – πιπέρι 
Για τη σάλτσα λαχανικών:
100 ml ελαιόλαδο
5 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο 
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml λευκό ξηρό κρασί
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες 
4 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες σε λεπτές φετούλες
300 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια, φρέσκα, κομμένα στα τέσσερα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση συνταγής

Για τους κεφτέδες: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνετε  το μείγμα αρκετή ώρα για να αναμειχθούν πολύ καλά τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 20-30 λ. Πριν τους χρειαστείτε πλάθετε το μείγμα σε μεγαλούτσικους κεφτέδες.
Για τη σάλτσα λαχανικών: Εν τω μεταξύ, σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 7-8 λ ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λ επιπλέον μέχρι να μαραθούν τα υλικά. 
Προσθέτετε το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε ρίχνετε το κρασί και τις τριμμένες ντομάτες και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λ, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν η σάλτσα χάνει τα υγρά της και αρχίσει να στεγνώνει προσθέτετε 100 ml ζεστό νερό. 
Προσθέτετε τα μανιτάρια και τις πιπεριές, ανακατεύετε, βάζετε και τους κεφτέδες στη σάλτσα, τη μια δίπλα στην άλλη σε μονή στρώση, και ανεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύετε το φαγητό σας για 14-15 λ περίπου ή μέχρι να γίνουν οι κεφτέδες και μελώσει η σάλτσα. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως με πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι.

Σημείωση: Στύψτε πολύ καλά τις μουλιασμένες στο γάλα φέτες ψωμιού διότι η ζύμη για τα κεφτεδάκια σας πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή εφ” όσον θα τα βράσετε χωρίς να τα τηγανίσετε. Φυσικά μπορείτε να τα τηγανίσετε πρώτα, ή να χρησιμοποιήσετε τα τηγανιτά κεφτεδάκια που σας έχουν περισσέψει. Σε αυτή τη περίπτωση θα τα βάλετε στη σάλτσα τα τελευταία 4-5 λ μαγειρέματος.

sintayes.gr