Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα

  • Τετάρτη, 3 Οκτώβριος 2018 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η οστεοαρθρίτιδα δεν θεωρείται καθαυτή σοβαρή ασθένεια, αλλά είναι γνωστό σε όλους ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς που πάσχει από αυτή.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί είδος των πολυάριθμων και ποικίλων ρευματικών παθήσεων. Όλοι μοιράζονται το γεγονός ότι επηρεάζουν μέρος του κινητικού συστήματος. Ωστόσο, διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στις αιτίες, την εξέλιξη και τη θεραπεία τους. Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσετε όσα πρέπει να ξέρετε για την οστεοαρθρίτιδα.

Χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια χόνδρου στις αρθρώσεις. Αυτό συνήθως προκαλείται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες. Η ασθένεια είναι αρκετά κοινή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Στην πραγματικότητα, η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή από τις ρευματικές ασθένειες. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 28% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν οστεοαρθρίτιδα.

Εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2020, η ασθένεια θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο.

Αιτίες της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα συμβαίνει όταν ο χόνδρος στην άρθρωσηφθείρεται και εκφυλίζεται. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητα και τη συνεκτικότητά του. Λίγο-λίγο, μειώνεται σε πάχος μέχρι να φθαρεί ολοκληρωτικά.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα άκρα των οστών αφήνονται απροστάτευτα και τρίβονται μεταξύ τους.

Τα οστά αντιδρούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Κάνουν τον εαυτό τους πυκνότερο και αυτό προκαλεί κήλες στο εσωτερικό του οστού. Επιπλέον, δημιουργεί σπασίματα στα οστά, στα άκρα των αρθρώσεων. Ως αποτέλεσμα επέρχεται η παραμόρφωση των οστών.

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα είναι:

Ηλικία. Οι πιθανότητες αυξάνονται μετά την ηλικία των 50 ετών.
Φύλο. Οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 55 ετών επηρεάζονται περισσότερο.
Γενετική προδιάθεση.
Υπερβολική σωματική δραστηριότητα.
Εμμηνόπαυση.
Παχυσαρκία.
Κατάγματα και κακώσεις.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια, οπότε θα σας ακολουθήσει για το υπόλοιπο της ζωής σας. Προκαλεί έντονο πόνο, αλλά με τη σωστή θεραπεία μπορεί να μετριαστεί.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν προκαλεί απαραιτήτως αναπηρία ή δεν ακινητοποιεί όσους υποφέρουν από αυτή.

meygeia.gr