Πώς να διαλέξετε το ιδανικό χαλί για το σπίτι σας;

  • Τρίτη, 2 Οκτώβριος 2018 11:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Ένα χαλί μπορεί να αλλάξει το καθιστικό, την τραπεζαρία, το υπνοδωμάτιο ακόμα και... τους διαδρόμους του σπιτιού προσθέτοντας μια ζεστασία και μια όμορφη πινελιά στη διακόσμηση. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο χαλί για το σπίτι σας; Πριν αγοράσετε καινούργιο χαλί σκεφτείτε τις διαστάσεις, τα χρώματα και το υλικό που θα διαλέξετε με βάση τους χώρους και την αισθητική του σπιτιού σας.



1.Οι Διαστάσεις

Σε ποιο δωμάτιο θα μπει και πόσο χώρο θέλετε να καλύψει;



Καθιστικό



Εάν θέλετε ένα χαλί για το καθιστικό και ο καναπές δεν είναι στη μέση του χώρου αλλά στον τοίχο, τότε πρέπει να επιλέξετε ένα μεγάλο χαλί που θα μπει κάτω από τα μπροστινά πόδια του καναπέ. Εάν τα έπιπλα είναι στη μέση του δωματίου τότε επιλέξτε ένα χαλί λίγο πιο μεγάλο για να καλύψει όλη την επιφάνεια κάτω από τον καναπέ.



Τραπεζαρία



Μετρήστε το μήκος και το πλάτος του τραπεζιού και προσθέστε σε κάθε μέτρηση 60 εκατοστά. Οι περισσότερες τραπεζαρίες χρειάζονται μεγάλα χαλιά 2,50 εκατοστών.



Υπνοδωμάτιο



Στο υπνοδωμάτιο επιλέξτε ένα χαλί που θα ξεκινάει από τα 2/3 της επιφάνειας κάτω από το κρεβάτι μέχρι τον τοίχο ή την ντουλάπα. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε δύο χαλιά-διαδρόμους σε κάθε πλευρά του κρεβατιού ή ένα μόνο μπροστά στο κρεβάτι.



2.Σύνθεση



Υπάρχουν χαλιά με φυσική σύνθεση από υλικά όπως το βαμβάκι, τη βισκόζη και το μαλλί και χαλιά από συνθετικά υλικά όπως το νάϋλον και ο πολυεστέρας. Τα φυσικά υλικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και μπορείτε να τα βρείτε σε ουδέτερα χρώματα, για αυτό είναι ιδανικά για τους πιο πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού. Επιλέξτε συνθετικά υλικά για χώρους που θέλετε να δώσετε μια πινελιά ζωντάνιας και χρώματος, αφού σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε πολλά σχέδια και χρώματα που θα ταιριάζουν με τη διακόσμηση του σπιτιού σας.



3.Χρώμα

Τι χρώματα έχετε επιλέξει για τη διακόσμηση του σπιτιού σας; Ο γενικός κανόνας λέει πως εάν έχετε έπιπλα σε έντονα χρώματα καλό είναι να διαλέξετε χαλιά σε ουδέτερα χρώματα και το αντίστροφο.



Ουδέτερα, γήινα χρώματα

Επιλέξτε ένα «ήσυχο» χαλί εάν θέλετε να αποτελέσει ένα καμβά για τα βαριά έπιπλα, τα χρωματιστά διακοσμητικά και τα διαφορετικά υφάσματα που έχετε στον χώρο.

Έντονα μοτίβα

Εάν έχετε έπιπλα στο ίδιο χρώμα τότε μπορείτε να παίξετε με έντονα σχέδια στο χαλί. Ιδανικά επιλέξτε ένα χαλί που να περιέχει και το βασικό χρώμα των επίπλων σας.



Μονόχρωμα

Ένα μονόχρωμο χαλί συμπληρώνει το χρώμα των επίπλων. Επίλέξτε ένα χρώμα που να ταιριάζει με το δευτερεύον χρώμα σε ένα καναπέ με σχέδια.

gynaikamagazine.gr