Aναπαράσταση τρύγου, πάτημα σταφυλιών και καζανέματα στον Άγιο Νικόλαο

  • Πέμπτη, 27 Σεπτέμβριος 2018 17:51
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη


Το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου συμπληρώνει εφέτος 10 χρόνια από την επανίδρυση του, το 2008. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει διάφορες επετειακές εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του έτους. 
Για το Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η αδελφοποίηση με το Λύκειο των Ελληνίδων Αμμοχώστου την Παρασκευή στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, μια μεγάλη εκδήλωση-παράσταση με θέμα το «οδοιπορικό»  του κρασιού. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. 
Η παράσταση θα περιλαμβάνει ζωντανά, την αναπαράσταση του τρύγου, του πατήματος των σταφυλιών για  την παραγωγή κρασιού, τα καζανέματα για τη Ζιβανία[Κύπρος] και τη Ρακή. Στο δρώμενο θα συμμετέχουν  50 χορευτές από τα τρία Λύκεια των Ελληνίδων και πολυμελής παραδοσιακή ορχήστρα, ενώ θα συμπράξει ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Λασιθίου στο καζάνεμα, και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης Wines of Crete, σε ένα κάλεσμα γευσιγνωσίας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που θα προηγηθεί. Όλη η  εκδήλωση θα είναι ανοικτή και ελεύθερη για το κοινό, το οποίο θα συμμετάσχει σε ένα κοινό γλέντι με το τέλος των δρώμενων για να γευτεί τη φρεσκοβγαλμένη ρακή από το ρακοκάζανο.
Η εκδήλωση έχει ενταχθεί και στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Αδελφοποίηση 

Η Αδελφοποίηση του Λυκείου με το Λύκειο των Ελληνίδων Αμμοχώστου που θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στον πολιτιστικό χώρο «Λατώ» της Κριτσάς, αποτελεί σημείο αναφοράς για το διαχρονικό έργο του τμήματος Αγίου Νικολάου και τις δημιουργικές συνεργασίες που αναπτύσσει.  
Η προσέλευση του κόσμου θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και μετά το καλωσόρισμα από την πρόεδρο ΛτΕ Αγίου Νικολάου, θα ακολουθήσουν χαιριετισμοί των προέδρων των ΛτΕ Αμμοχώστου και Νάουσας, των επισήμων και δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. 
Η πρώτη από τον Δρ. Αιμίλιο Σολωμού, Ιστορικό -Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Διοίκησης και  Πρόεδρο έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα «η Έδρα UNESCO Παν/μίου Λευκωσίας: Γέφυρα σχέσεων και συνεργασιών Κύπρου – Κρήτης» και η δεύτερη από τον Γιώργο Γ. Μαυροειδή, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Λευκωσίας με Θέμα: «Κρήτη και Κύπρος: Παράλληλη - “Αδελφική” πορεία παράδοσης και πολιτισμού». 
Θα ακολουθήσει η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης ανάμεσα στα δύο Λύκεια Και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με τους Γιάννη Παραουλάκη – Πιάνο και Βίβιαν Κοκολάκη στο τραγούδι. 

Μουσικοχορευτική παράσταση «Τρυγός – Ληνός – Οίνος»

Το Σάββατο ακολουθεί η μουσικοχορευτική παράσταση «Τρυγός – Ληνός – Οίνος», ευφρόσυνο οδοιπορικό στους κήπους του ξενοδοχείου Μεραμπέλλο. Θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα με Οινογευσία, που είναι προσφορά Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και ΛτΕ Αγίου Νικολάου και έκθεση εδεσμάτων μούστου, από το Εργαστήριο ΕΥΒΟΤΡΥ. 
Η Έναρξη της Παράστασης θα γίνει στις 7 το απόγευμα με καλωσόρισμα από την Πρόεδρο ΛτΕ Αγίου Νικολάου
Και στη συνέχεια το πρόγραμμα θα ανοίξει το Λύκειον των Ελληνίδων Νάουσας που θα έχει στο πρόγραμμά του την υποδοχή τρυγητάδων και εμπόρων κρασιού, πάτημα σταφυλιών, στο Ναουσαίικο σπίτι ενώ η Χορευτική Ομάδα του ΛτΕ Νάουσας θα παρουσιάσει: Πατινάδα Καρσιλαμάς, Συρτός, Μελεκές, Ζάικος, Τραγούδι Καθιστικό και Μάρενα. Οι Ενδυμασίεςπου περιλαμβάνονται στην παρουσίαση είναι: Φορεσιά Μόμισας [τρυγήτριας], καθημερινή γυναικεία Ναουσαίας και νεαρής Ναουσαίας, Ανδρική Τρυγητάδων και ευρωπαϊκά ρούχα εμπόρων κρασιού. 
Στη συνέχεια, το Λύκειον των Ελληνίδων Αμμοχώστου θα προχωρήσει στην απόσταξη της Ζιβανίας και το τελετουργικό καπνίσματος και καλωσορίσματος ενώ θα υπάρχει το Άκουσμα και ο Χορός της Ζιβανίας. 
Χορεύει η Χορευτική Ομάδα ΛτΕ Αμμοχώστου και του Συλλόγου “ΑΝΑΔΥΣΗ” Παραλιμνίου Κύπρου. Παρουσιάζουν: Συρτός Πολίτικος, 1ος Ανδρικός Αντικριστός, 4ος Γυναικείος Αντικριστός, Χορός της τατσιάς (κόσκινου), Απτάλικος Ζεϊμπέκικος, Σούστα Κύπρου. Οι Ενδυμασίες είναι η επίσημη Ανδρική Κύπρου, η Ανδρική Αλατσάς, η Καρπασίτικη Γυναικεία και η Γυναικεία ενδυμασία πόλης. 
Το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου θα παρουσιάσει τα Καζανέματα σε συνεργασία με το Σύλλογο Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Λασιθίου. Θα χορέψει η Ομάδα του ΛτΕ Αγίου Νικολάου και η Παιδική Χορευτική Ομάδα του ΛτΕ Αγίου Νικολάου. Θα παρουσιάσουν: Ζερβόδεξος, Συρτός, Πρινιανός, Λασιθιώτικος Πηδηχτός, Σούστα. Οι Ενδυμασίες θα είναι το Σακκοφούστανο, η Κούδα Κριτσάς και η Ανδρική Γκιλότα. 
Η βραδιά θα κλείσει με μεγάλο γλέντι όλων των συμμετεχόντων.