Κοτόπουλο σκεπαστό με τραγανή ζύμη

  • Τετάρτη, 26 Σεπτέμβριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:


250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/5 κγ πιπέρι
1 κγ ρίγανη ξερή
1 κγ αλάτι
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100γρ βούτυρο παγωμένο
160 γρ ξυνόγαλο
1 αυγό χτυπημένο για άλλειμα

 

Για το κοτόπουλο:


4 στήθη κοτόπουλο χωρίς δέρμα και κόκκαλο
3-4 κσ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα ή 1 μεγάλο κομμένο σε κύβους
200 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 κσ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml κρασί λευκό
1 κύβο ζωμό κότας 
200 γρ νερό
αλάτι 
πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Βάζουμε στο πολυμίξερ με τα μαχαίρια το αλεύρι με το βούτυρο, μόλις το μείγμα αρχίζει και μοιάζει με ψίχουλα σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι, τη ρίγανη, τα αυγά, και το ξυνόγαλο, και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
2Αδειάζουμε σε ένα μπωλ και αφήνουμε στην άκρη.
3Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο , το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια και σωτάρουμε για 4-5 λεπτάκια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
4Έπειτα προσθέτουμε το κοτόπουλο τα στήθη κοτόπουλου που τα έχουμε κόψει σε μπουκιές, σωτάρουμε και το κοτόπουλο ανακατεύοντας και μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρασί.
5Με το που βράσει το φαγητό μας ρίχνουμε το νερό και τον κύβο, ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα, και μόλις βράσει το αφαιρούμε από τη φωτιά.
6Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε κουταλιές από τη ζύμη πάνω από το φαγητό και την απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψει σχεδόν όλη την επιφάνεια του σκεύους.
7Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
8Μόλις ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστει για 10 λεπτα και σερβίρουμε

giorgostsoulis.com