Τιραμισού χωρίς αυγά, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος

  • Δευτέρα, 24 Σεπτέμβριος 2018 16:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

tiramisù κανονικά προβλέπει τη χρήση ωμών αυγών (πέντε για τις ποσότητες της συνταγής –βλέπε βασική συνταγή). Δεδομένου ότι ορισμένοι αποφεύγουν τη χρήση ωμών αυγών, αυτή είναι μία παραλλαγή που θα τους φανεί χρήσιμη. Τη θέση τους παίρνει εδώ η κτυπημένη κρέμα γάλακτος, επειδή δε αυτή η τελευταία είναι ήδη γλυκιά, είναι μειωμένη η ποσότητα της ζάχαρης.Επίσης, πράγματι μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό σας προσθέτοντας στον καφέ, αντί για amaretto (ή και ταυτόχρονα), κρασί Marsala.

Εάν θέλετε να διακοσμήσετε το γλυκό με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία, η τελευταία στρώση κρέμας αντί να την ισιώσετε στην επιφάνεια, βάζετε το υλικό σε χωνί ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και δημιουργείτε πολλά μικρά λευκά βουναλάκια, τα οποία στη συνέχεια θα καλύψετε με την πασπαλισμένη σκόνη κακάο (βλέπε βασική συνταγή).ΟΜΩΣ, υπάρχει -μαθαίνω- τρόπος παστερίωσης του κρόκου των αυγών, έτσι ώστε εάν σε κάποιον αρέσουν αλλά διστάζει για λόγους υγιεινής, να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Θα μάθω και θα σας πω, χωρίς όμως καμία ευθύνη όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Τώρα εάν θέλετε να μη βάλετε ούτε κρέμα γάλακτος, τότε υπάρχει και για αυτό μια λύση.

Μη βάλετε την κρέμα γάλακτος, ούτε τη ζάχαρη. Αντί αυτών βάλτε 300γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ποτέ όμως, τυρί κρέμα! 

Μπορείτε όσοι –ες θέλετε να προσθέσετε και ξύσματα από πικρή κουβερτούρα, πάνω από την κοσκινισμένη σκόνη κακάο, στην ενδιάμεση στρώση ή και (λίγη αυτή τη φορά) στην επιφανειακή.

Υλικά

8-10 άτομα
300 gr. τυρί mascarpone
300 gr. κρέμα γάλακτος
80-100 gr. ζάχαρη άχνη
36 μπισκότα σαβουαγιάρ
12 φλιτζάνια καφέ espresso
4 σφηνάκια λικέρ amaretto
σκόνη κακάο

Οδηγίες / 10 Minutes

Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον τοποθετούμε σε ένα φαρδύ σκεύος για να αρχίσει να κρυώνει. Προσθέτουμε τα δύο από τα σφηνάκια του λικέρ amaretto. Εκεί μέσα θα βουτήξουμε τα σαβουαγιάρ για να μαλακώσουν (βλέπε αν θες και τη βασική συνταγή “Το Tiramisu της Λουΐζας”).

  

Σε ένα άλλο δοχείο κτυπάμε πολύ καλά το τυρί μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε τα άλλα δύο σφηνάκια λικέρ amaretto.

  

Στη συνέχεια κτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος να πήξει και την προσθέτουμε λίγη - λίγη μέσα στο μίγμα μασκαρπόνε - ζάχαρης, ανακατεύοντας, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, και απαλά ώστε να μη χαλάσει το “δέσιμο” της κρέμας γάλακτος.

  

Βουτήξτε τα σαβουαγιάρ στον καφέ - λικέρ (και από τις δύο πλευρές, αλλά γρήγορα, για να μη λειώσουν) και δημιουργήστε την πρώτη στρώση στον πυθμένα του σκεύους.

  

Στρώστε στη συνέχεια μια στρώση από το μίγμα με το μασκαρπόνε.

  

Από επάνω κοσκινίστε μια στρώση κακάο.

  

Ακολουθεί μια νέα στρώση σαβουαγιάρ μπανιαρισμένων στο καφέ-λικέρ, μια νέα στρώση μίγματος μασκαρπόνε και σκεπάζουμε με μια τελευταία στρώση κακάο.

  

Τοποθετείστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν κόψετε και σερβίρετε.

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο: 

womantoc.gr