Έκαναν το σχολείο ... πατητήρι! - Μικροί και μεγάλοι πάτησαν σταφύλια στις Αρχάνες (φωτογραφίες)

  • Σάββατο, 22 Σεπτέμβριος 2018 09:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Mια μοναδική εκδήλωση με πάτημα παραδοσιακών σταφυλιών οργανώθηκε σε σχολείο των Αρχανών. Όσα έγιναν περιγράφει, συνοδεύοντας το σχετικό κείμενο με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, σε ανάρτηση του το Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών, Κώστας Παραδεισανός:

"ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΑΡΧΑΝΩΝ
Εδώ, στο 2ου Δημ. Σχ. Αρχανών στη ρίζα του Γιούχτα, δίπλα στο Βαθύπετρο, σε ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο, οι μαθητές μας, αναβίωσαν το παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών. Σταφύλια ώριμα, από τους απέραντους αρχανιώτικους αμπελώνες, τρύγησαν με σεβασμό και μεράκι γονείς και μαθητές , προσφέροντάς τα στο σχολείο. Μικροί και μεγάλοι μαθητές, με πολύ κέφι, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, μετέτρεψαν τη διαδικασία του παραδοσιακού πατήματος, σε παιχνίδι χαράς και δημιουργίας! Προσωπάκια χαρούμενα με τραγουδιστές φωνές, συμμετείχαν σ έναν αυτοσχέδιο χορό. Και οι εκπαιδευτικοί ξανάγιναν κι αυτοί παιδιά! Πατητές και σταφύλια, έγιναν ένα με τον μούστο στα ξύλινα παραδοσιακά πατητήρια, κι από εκεί ο μούστος σε μεγαλύτερα δοχεία για να μετατραπεί σιγά σιγά σε κρασί. 
Κουρασμένοι, μα χαρούμενοι οι μικροί πατητές σταφυλιών, ευχαριστούν για τη μοναδική αυτή εμπειρία και εύχονται «και του χρόνου!»
Ευχαριστούμε κι εμείς μαθητές και γονείς για την συμμετοχή τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις οικογένειες Κουφοζήση, Ντουράκη, Μορφιαδάκη, Μπουνάκη, Μαυράκη, Γενειατάκη, Κόκκινου, Κυπριωτάκη, Μιχελουδάκη, Γιαχνάκη, Αγογλωσσάκη, Ντρέτσα, Γρηγοράκη για την προσφορά τους από τους αμπελώνες τους.
Και του χρόνου αγαπημένα μας παιδιά και γονείς!!!
2ο Δημ. Σχ. Αρχανών 
21-09-2018"