Καρτεράκι, το παραδοσιακό ρόφημα με τέσσερα Κρητικά βότανα - Με άρωμα από καφενείο χωριού

  • Παρασκευή, 21 Σεπτέμβριος 2018 14:11
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Ζεστό νερό – σχεδόν καυτό- στο φλιτζάνι. Η επόμενη κίνηση αφορά το εμβαπτιζόμενο φακελάκι που έκανε τέλεια την δουλειά του. Τα αρώματα που συνοδεύουν τα συστατικά του μείγματος ξεχύθηκαν στον ουρανίσκο και έμειναν εκεί για ώρα. Δεν μπορούσα να τα διακρίνω ένα προς ένα και για αυτό προσέφυγα στο «λυσάρι» - στα συστατικά της χάρτινης συσκευασίας όπου αναφέρονται όλα με τη σειρά: δίκταμο, φασκόμηλο, μαντζουράνα και φλισκούνι. 

Αλλά, δεν ήταν μόνο το γευστικό «αποτύπωμα» της σύνθεσης των 4 βοτάνων που έμεινε και τράβηξε το ενδιαφέρον μου… Η βασική ίντριγκα βρισκόταν στην επωνυμία: Καρτεράκι. 

Στην συνέχεια, όταν έμαθα την ιστορία του brand name ή καλύτερα το πώς το επίθετο ενός πελάτη καφενείου έφτασε να γίνει brand name ήμουν σε θέση να κατανοήσω το όλο concept. 

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Κάποτε στην Κρήτη, λένε, ήταν ένας καθημερινός θαμώνας καφενείου ονόματι Καρτεράκης. Πήγαινε, έπιανε στασίδι και έδινε την παραγγελία του. Ήθελε στο ρόφημα του λίγο από αυτό ή το άλλο βότανο… Τα γκαρσόνια με τον καιρό συνήθισαν τις απαιτήσεις του πελάτη και αντί να δίνουν παραγγελία για ένα ζεστό ρόφημα με λίγο δίκταμο, μια τσιμπιά φασκόμηλο κλπ. φώναζαν από μακριά: Ένα του Καρτεράκη. 



Η ιστορία πέρασε από στόμα σε στόμα. Έγινε αφήγηση και παράδοση. Μέχρι που μια εταιρεία στο Ηράκλειο της Κρήτης – η εταιρία ΜΑΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ που ιδρύθηκε το 1933 με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αποξηραμένων κρητικών αρωματικών φυτών και τις εξαγωγές τους- βρήκε τρόπο να την ενσωματώσει στην επιχειρηματική λειτουργία της, φτιάχνοντας μια ξεχωριστή σειρά προϊόντων 

Ας μείνουμε, όμως, στο προϊόν. Στο site διαβάζουμε σχετικά: «Το Καρτεράκι είναι ένα κρητικό παραδοσιακό βοτανικό τσάι, ιδιαίτερα χαλαρωτικό και τονωτικό για το στομάχι, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές. Βασισμένο στην παραδοσιακή κρητική συνταγή, φτιάχνεται αναμιγνύοντας αρμονικά δίκταμο με κρητικό φασκόμηλο και κρητική μαντζουράνα με μια νότα από φλισκούνι (είδος άγριας μέντας)».

Η σειρά Καρτεράκι περιλαμβάνει 3 διαφορετικές γευστικές επιλογές. Η πρώτη, Καρτεράκι® Παραδοσιακό (με δίκταμο, φασκόμηλο, μαντζουράνα και φλισκούνι), η δεύτερη, Καρτεράκι® Chai - το άρωμα της ανατολής!!! (με δίκταμο, φασκόμηλο, μαντζουράνα, λουίζα, χαμομήλι, κανέλλα, γαρίφαλο) και η τρίτη, Καρτεράκι® Πράσινο (με πράσινο τσάι, δίκταμο και θυμάρι). 



Τα τρία μοναδικά βοτανικά μείγματα (Παραδοσιακό, Αρωματικό, Πράσινο), βασισμένα σε παραδοσιακές κρητικές συνταγές συσκευάζονται στην σύγχρονη μονάδα παραγωγής τσαγιών και βοτάνων στη ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς στο Ηράκλειο της Κρήτης, μια παραγωγική μονάδα που είναι πιστοποιημένη κατά το πρότυπο ISO 22000:2005. Για όλα τα βοτανικά τσάγια που βρίσκονται σε εμβαπτιζόμενο φάκελο, χρησιμοποιούνται εξαιρετικές πρώτες ύλες, αυστηρά κρητικής προελεύσεως και τα συστατικά των μειγμάτων είναι επιλεγμένα από εξειδικευμένους γευσιγνώστες και λάτρεις των βοτάνων. Επιπλέον, η σειρά – λόγω του ισχυρού στοιχείου της εντοπιότητας των πρώτων υλών- φέρει το κρητικό σήμα που έχει καθιερώσει για τα τοπικά προϊόντα η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρεια Κρήτης.

Πρώτο Θέμα  Κώστας Τσαούσης