Καθαρισμός προσώπου: Τα λάθη που καταστρέφουν την επιδερμίδα

Αν σπάτε τα σπυράκια στο πρόσωπο ή κοιμάστε χωρίς να έχετε αφαιρέσει το μακιγιάζ, βάζετε σε κίνδυνο την υγεία της επιδερμίδας σας.

Το λάθος που κάνουν όμως οι περισσότερες γυναίκες, αφορά τη ρουτίνα της καθαριότητας του προσώπου.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο και συγγραφέα του βιβλίου The Beauty of Dirty Skin, Whitney Bowe, οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες, καθαρίζουν υπερβολικά την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό μανδύα, ένα φυσικό φιλμ με ελαφρώς όξινο pH που αποτελείται από σμήγμα και ιδρώτα και ρόλος του είναι να εμποδίζει την διέλευση των ουσιών, αλλά όταν χρειάζεται, να είναι φιλικό με την υδατική και την λιπαρή φύση μιας ουσίας.

Χωρίς αυτό το φιλμ, είστε πιο επιρρεπείς σε κινδύνους, όπως τα σπυράκια, η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα, ακόμη και η πρόωρη γήρανση.

Δείτε ποια σοβαρά λάθη κάνετε όταν πλένετε το πρόσωπό σας και πώς θα το κάνετε σωστά.

Δεν καθαρίζετε σε βάθος

Ένα υγρό μαντηλάκι μπορεί να είναι ο πιο βολικός τρόπος να αφαιρέσετε τα υπολείμματα μακιγιάζ, δεν είναι όμως και ο πιο σωστός. Ο λόγος είναι ότι αφαιρεί εξωτερικά τη βρωμιά, αλλά δεν καθαρίζει την επιδερμίδα. Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ, είναι να χρησιμοποιείτε ένα βάλσαμο με βάση κάποιο έλαιο. Εφαρμόστε σε στεγνό πρόσωπο και στο λαιμό με κυκλικές κινήσεις κάνοντας μασάζ. Ξεπλύνετε με νερό ή απομακρύνετέ το με μια καθαρή βρεγμένη πετσέτα. Μπορεί να εφαρμοστεί και ως μάσκα καθαρισμού των πόρων εφόσον αφεθεί 5-10 λεπτά προτού αφαιρεθεί.

Λάθος προϊόντα

Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό που δεν προκαλεί αφρό και δεν περιέχει σαπούνι. Έτσι θα αφαιρέσετε τη βρομιά, αλλά όχι τα φυσικά έλαια και τα καλά βακτήρια. Αν μετά το πλύσιμο νιώθετε την επιδερμίδα σας να «τραβάει», σημαίνει ότι το καθαριστικό που χρησιμοποιείτε είναι πολύ «σκληρό».

[face lotion]

Υπερβολικό πλύσιμο

Το πλύσιμο του προσώπου 1 ή 2 φορές την ημέρα είναι αρκετό, αν το κάνετε συχνότερα όμως, θα ερεθίσετε την επιδερμίδα σας και θα προκληθεί περισσότερη παραγωγή σμήγματος. Όταν δεν χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ, μπορείτε να πλένετε το πρόσωπό σας μόνο με χλιαρό νερό.

Λάθος θερμοκρασία νερού

Είναι μύθος ότι το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους της επιδερμίδας και το κρύο τους κλείνει. Η αλήθεια είναι ότι οι πόροι δεν έχουν μυς για να ανοιγοκλείνουν. Το ζεστό νερό μπορεί να χαρίζει πιο ευχάριστη αίσθηση, καταστρέφει όμως τα προστατευτικά έλαια και ξηραίνει την επιδερμίδα. Το καλύτερο για την επιδερμίδα είναι το χλιαρό νερό.

Συχνή απολέπιση

Αν κάνετε πολύ συχνά απολέπιση προκαλείται αφυδάτωση και φλεγμονή στην επιδερμίδα. Χρησιμοποιείτε προϊόντα απολέπισης με βάση φυσικά υλικά (π.χ. ζάχαρη) τα οποία διαλύονται στη χρήση και χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να ελέγχετε την ένταση. Μην κάνετε απολέπιση πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.

Υπερβολικό τρίψιμο

Η έντονη τριβή καταστρέφει την ελαστίνη, την πρωτεΐνη που δίνει κίνηση στους ιστούς και στα όργανα του σώματος, και προκαλεί σταδιακά ρυτίδες και χαλάρωση της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρή και μαλακή πετσέτα για να στεγνώσετε το πρόσωπό σας.

Δεν ενυδατώνετε αμέσως

Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση και να «σφραγίσετε» την υγρασία, εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα αμέσως μετά τον καθαρισμό, ενώ το δέρμα είναι ακόμα νωπό. Το ίδιο ισχύει για τους ορούς και τα ειδικά προϊόντα ομορφιάς. Αν περιμένετε να στεγνώσει η επιδερμίδα τα ενεργά συστατικά δεν θα εισχωρήσουν σε βάθος και η επιδερμίδα θα γίνει λιπαρή και κολλώδης.

Αγοράζετε ακριβά καθαριστικά

Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολλά χρήματα για καθαριστικά προϊόντα. Αναζητήστε ένα προϊόν με απλά, φυσικά συστατικά και επενδύστε τα χρήματά σας σε προϊόντα που μένουν στο δέρμα και έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως οι οροί και οι ενυδατικές κρέμες.

Πηγή: womenshealthmag.com