Κοτόπουλο με κολοκύθια ογκρατέν

  • Σάββατο, 15 Σεπτέμβριος 2018 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ογκρατέν με κοτόπουλο, καλοκαιρινά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλ. Θα γίνει ανάρπαστο.

Υλικά

7 μέτρια κολοκύθια, σε φέτες
400 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους 2-3 εκ.
1 ξερό κρεμμύδι μέτριο, χοντροκομμένο
2 κουτ. σούπας βασιλικός, ψιλοκομμένος (ή 2 κουτ. γλυκού ξερός)
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
50 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

750 ml γάλα φρέσκο
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
200 γρ. κασέρι, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Απλώνουμε τα κολοκυθάκια σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με το μισό λάδι. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.

Στο μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και το αδειάζουμε στο μπολ με τα κολοκύθια. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Αδειάζουμε στο κοτόπουλο. Μπεσαμέλ: Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά, το αλεύρι και το γάλα και αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς για 3-4 λεπτά, έως ότου πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το μισό κασέρι και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί 32x22 εκ. Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με τη φρυγανιά. Ρίχνουμε τα 3/4 της μπεσαμέλ στο κοτόπουλο, προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να ροδίσει στην επιφάνεια.

gastronomos.gr