Αύξηση βάρους στην περίοδο: Πού οφείλεται;

  • Σάββατο, 1 Σεπτέμβριος 2018 07:48
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Διανύετε τις μέρες πριν την περίοδο και ο δείκτης της ζυγαριάς βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, ενώ μετά βίας μπαίνετε στα παντελόνια σας;

Κάποιες γυναίκες μπορούν να πάρουν έως και 2,5 κιλά στη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με τη Lauren Streicher, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στη Σχολή Ιατρικής Feinberg και διευθύντρια του Κέντρου Σεξουαλικής Ιατρικής και Εμμηνόπαυσης του Πανεπιστημίου Northwestern.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όμως, καθώς μεγάλο μέρος του βάρους είναι νερό, σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Το σώμα κάνει κατακράτηση υγρών καθώς πλησιάζει η περίοδος, τα οποία αποβάλλει με το πέρας της περιόδου.

Αυτό βέβαια δεν καθιστά την κατάσταση λιγότερο ενοχλητική. Δείτε τέσσερις παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την αύξηση του βάρους στη διάρκεια της περιόδου:

Ο ρόλος των ορμονών

Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, φτάνουν στο υψηλότερο σημείο προς το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου, ακριβώς πριν την περίοδο. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν κατακράτηση υγρών, φούσκωμα και αύξηση του βάρους. Το θετικό είναι ότι πέφτουν σταδιακά μετά την έναρξη της περιόδου.

Η άλλη ορμόνη που παίζει ρόλο είναι η προγεστερόνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται κατά το δεύτερο μισό του κύκλου, οδηγώντας σε κατακράτηση υγρών, ευαισθησία στο στήθος και κάποιες φορές αύξηση του βάρους.

Για κάποιες γυναίκες αυτό είναι θετικό, καθώς βλέπουν το στήθος τους να «γεμίζει» αυτές τις μέρες λόγω της προγεστερόνης, η οποία προετοιμάζει το σώμα για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Και πάλι όμως, το φαινόμενο είναι προσωρινό και αν δεν είστε έγκυος, το στήθος θα επανέλθει στο φυσιολογικό του μέγεθος.

Λιγούρες

Δυστυχώς στη διάρκεια της περιόδου οι γυναίκες δεν λιγουρεύονται μπρόκολο, αλλά αλμυρά και γλυκά σνακ. Τόσο το αλάτι, όσο και η ζάχαρη όμως, προκαλούν κατακράτηση υγρών. Αν λοιπόν τρώτε πίτσες, παγωτά και ντόνατς για να καταπολεμήσετε τις λιγούρες σας, το πιθανότερο είναι να πάρετε βάρος. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, φροντίστε να ενυδατώνετε καλά το σώμα σας και να τρώτε άπαχες πρωτεΐνες, όπως γιαούρτι, που θα σας βοηθήσουν να νιώθετε πλήρεις.

Δεν έχετε διάθεση για άσκηση

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν κούραση, φούσκωμα και γενική αδιαθεσία στην περίοδο. Ακόμη και αν δεν έχετε όρεξη, είναι καλό να αθλείστε. Μέσω της εφίδρωσης αποβάλλονται υγρά και μειώνεται η κατακράτηση, ενώ η παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα μειώσει τους κοιλιακούς πόνους.

Πίνετε πολλούς καφέδες

Λόγω της ατονίας και της κούρασης που αισθάνονται πολλές γυναίκες στη διάρκεια της περιόδου, λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης απ’ ότι συνήθως, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα του πεπτικού, όπως φούσκωμα και δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς. Εκτός από τον καφέ, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά, τα οποία επίσης περιέχουν πολλή καφεΐνη και γλυκαντικά που προκαλούν αφυδάτωση και φούσκωμα.

Πηγή: womenshealthmag.com, onmed.gr