Σημαντικοί οινοχόοι και Master of Wine βρέθηκαν στην Κρήτη για να γνωρίσουν το κρητικό κρασί

  • Πέμπτη, 30 Αύγουστος 2018 18:14
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Το Wines of Crete με τη σημαντική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, προσκάλεσε ομάδα από επτά sommelier του Private Wine Club 67 Pall Mall και διοργάνωσε ταξίδι γνωριμίας με το κρητικό κρασί. Το 67 Pall Mall είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ιδιωτική λέσχη που λειτουργεί στο Λονδίνο. Έχει μια ομάδα από 17 οινοχόους (sommeliers) από όλο τον κόσμο (Bουλγαρία, Ουγγαρία, Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία, Ισπανία, Ολλανδία). Η λίστα του περιλαμβάνει 4.000 ετικέτες κρασιού και 750 επιλογές σε ποτήρι από 37 οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου. Τα μέλη του είναι κυρίως άνθρωποι από τον χώρο του κρασιού: εισαγωγείς, sommeliers, παραγωγοί από όλο τον κόσμο και οινόφιλοι.

Η συνολική ομάδα που επισκέφθηκε το νησί σε δύο χρόνους ήταν: ο Tim Jackson MW, ο assistant head sommelier Svetoslav Manolev, η sommelier (Wset Diploma) Jitka Αuermullerova, ο sommelier και wine buyer στη Βουλγαρία Blagoy Κuzmanski, ο cellar master Jan Fit, ο Assistant head sommelier Κλέαρχος Κανελλάκης και ο sommelier Aleksejs Narusevics.

Το ταξίδι γνωριμίας στην Κρήτη σχεδιάστηκε έτσι ώστε οι καλεσμένοι sommeliers να γνωρίσουν το κρητικό κρασί, με έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες και σε όλες τις οινοποιητικές τους εκφάνσεις. Περιηγήθηκαν στον Κρητικό Αμπελώνα, περπάτησαν σε αμπελώνες σε ζώνες ΠΟΠ (Δαφνές και Πεζά), γνώρισαν τους οινοποιούς της Κρήτης και απόλαυσαν την κρητική γαστρονομία. Οι επισκέπτες συμμετείχαν σε θεματικές γευσιγνωσίες για τις κρητικές ποικιλίες Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Λιάτικο και Ρωμέικο και δοκίμασαν κρασιά από όλη την Κρήτη σε ομαδικές γευσιγνωσίες που έγιναν σε Χανιά και Ηράκλειο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ιστορία του κρητικού κρασιού, καθώς η αποστολή των sommeliers επισκέφθηκε την Κνωσό και το Βαθύπετρο, αλλά και αρχαία πατητήρια στον Πρινιά Ηρακλείου, με την καθοδήγηση του γεωλόγου – συγγραφέα Στέλιου Μανιωλούδη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης κρητικά καπνιστά προϊόντα της Αλλαντοποιίας ΑΦΟΙ Κασσάκη και τυριά των μελών του Δικτύου Κρητικού Τυριού τα οποία και συνδυάστηκαν με τα κρητικά κρασιά των γευσιγνωσιών. Τα δείπνα έγιναν με την υποστήριξη των εστιατορίων Salis στα Χανιά, Εαρινό και Semeli στο Ηράκλειο αλλά και των οινοποιείων Μπουτάρη και Ντουράκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των sommeliers , στο νησί βρισκόταν το τηλεοπτικό κανάλι ARTE TV, το οποίο, στο πλαίσιο αφιερώματος στο κρητικό κρασί, κάλυψε μέρος της αποστολής, παίρνοντας συνεντεύξεις από τους Κρήτες οινοποιούς και από τους καλεσμένους του Wines of Crete.

Χορηγός της συνολικής δράσης, ήταν και το La Grotta Boutique Wine Hotel, του οποίου, η wine director Υρώ Κολιακουδάκη, ενημέρωσε τους sommeliers για το νέο project του οινικού ξενοδοχείου στην Κρήτη και την ανάδειξη του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018, ενώ η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γευσιγνωσία 23 ετικετών της κρητικής ποικιλίας Βιδιανό.

Οι επισκέπτες έμειναν εντυπωσιασμένοι και ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την επίσκεψή τους στην Κρήτη και την κρητική φιλοξενία με αποτέλεσμα τον σχεδιασμό παρουσίασης του κρητικού αμπελώνα στα μέλη του Wine Club 67 Pall Mall στο άμεσο μέλλον. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διάχυσης, σε ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο, της ύπαρξης και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της Οινικής Κρήτης καθώς το wine club 67 Pall Mall αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πλατφόρμα γι’ αυτό, λόγω της διεθνούς εμβέλειάς του, καθώς εκεί εργάζονται επαγγελματίες οινοχόοι απ’ όλο τον κόσμο και τα μέλη του προέρχονται από κάθε γωνιά της υδρογείου.

Το Wines of Crete με τη σημαντική και αδιάληπτη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τις συνέργειες με φορείς αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις του νησιού, στοχεύει σταθερά στην ανάδειξη του κρητικού κρασιού αλλά και στην ανάπτυξη του νησιού ως οινοτουριστικού προορισμού, προβάλλοντας το νησί και την οινογαστρονομία του.