H γυναίκα που σάρωσε τον κόσμο των επιχειρήσεων με αμφιλεγόμενες επιλογές και κέρδισε 31 εκατ δολάρια πέρισυ

  • Τετάρτη, 29 Αύγουστος 2018 10:14
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Οι συχνά αμφιλεγόμενες επιλογές της αποδείχτηκαν διορατικές αφού έστησε τα θεμέλια της επιτυχίας στην αγορά του μέλλοντος

Η 62χρονη Διευθύνων Σύμβουλος της PepsiCo Indra Nooyi, ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου ότι παραιτείται. Μετά από 24 χρόνια στην PepsiCo, από τα οποία τα 12 ως CEO, η Nooyi επέκτεινε το υγιεινό χαρτοφυλάκιο τροφίμων και ποτών της εταιρείας, βρίσκοντας νέους και ενίοτε αμφιλεγόμενους τρόπους να εμπορευθούν τις προσφορές τους όπως η Doritos, Cheetos και Mountain Dew.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Η Indra Krishnamurthy Nooyi, η οποία κέρδισε 31 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, γεννήθηκε το 1955 στο Chennai της Ινδίας, μια πόλη επτά εκατομμυρίων στα νότια της χώρας.

Η Nooyi, που έπαιζε σε μια ροκ μπάντα σε νεαρή ηλικία, δήλωσε ότι ήταν το παιδί «επαναστάτης» μιας συντηρητικής οικογένειας.

Το επαναστατικό της πνεύμα έγινε πιο ισχυρό κατά την ενηλικίωση της.

«Είμαι ακόμα επαναστάτρια, δεν μπορώ να κάθομαι χωρίς να δρω», είχε δηλώσει στο Harvard Business Review το 2015.

«Κάθε πρωί πρέπει να ξυπνάτε με έναν υγιή φόβο ότι ο κόσμος αλλάζει και μια την πεποίθηση ότι, για να κερδίσετε, πρέπει να αλλάξετε πιο γρήγορα και να είστε πιο ευκίνητοι από οποιονδήποτε άλλο» λέει η ίδια, με βάση την πλούσια εμπειρία ζωής της.

Μέχρι τα 21 της, η Nooyi εξασφάλισε B.S. από το Madras Christian College και M.B.A. από το Indian Institute of Management Calcutta - δύο από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ινδίας.

Αφού εργάστηκε στην Johnson & Johnson στην Ινδία για μερικά χρόνια, η Nooyi άρχισε να σπουδάζει στη Σχολή Διοίκησης του Yale το 1978.

Η μητέρα της Nooyi σχεδόν της απαγόρευσε να πάει στο Yale, παρά το γεγονός ότι κέρδισε μια γενναία υποτροφία, επειδή ήταν 22 ετών και δεν ήταν παντρεμένη.

Τελικά, η Nooyi παντρεύτηκε στα 25 της τον Raj K. Nooyi, ο οποίος ήταν Πρόεδρος της Amsoft Systems από το 2002, αποκτώντας στη συνέχεια δύο κόρες.

Η Nooyi δήλωσε το 2007 ότι προσπαθεί πάντα να εξισορροπήσει τους ρόλους του γονέα, συζύγου και διευθυντή.

«Είναι η καθημερινότητα, αν και υπάρχουν μέρες που πρέπει να πάω στο σχολείο, και το κάνω, αλλά δεν θα το κάνω κάθε μήνα καθώς περιμένουν τις μητέρες να το κάνουν. Η κόρη μου που παίζει μπάσκετ, δεν θα πάω σε κάθε παιχνίδι, αλλά θα είμαι σε κάποια από αυτά.»

Στη δεκαετία των 20 αλλά και στη δεκαετία των 30 της, η Nooyi κατείχε στρατηγικούς ρόλους σχεδιασμού στο Boston Consulting Group, τη Motorola και στη ρομποτική εταιρεία Asea Brown Boveri.

Μέχρι το 1994, όταν η Nooyi ήταν 39 ετών, έλαβε προσφορές από τη General Electric και την PepsiCo. Όταν η τελευταία της προσέφερε τη θέση του chief strategist, άρχισε να εργάζεται με την εξαιρετικά αναγνωρίσιμη εταιρεία τροφίμων και ποτών.

Μία από τις πρώτες και πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις της ήταν να πείσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της PepsiCo να εγκαταλείψει το τμήμα εστιατορίων του, το οποίο απαρτίζεται από αλυσίδες γρήγορου φαγητού όπως Pizza Hut και Taco Bell.

Η Nooyi έγινε επικεφαλής οικονομική διευθύντρια το 2000, πρόεδρος το 2001, και τελικά πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος το 2006.

Ενώ η PepsiCo άκμαζε στη δεκαετία του 1990, ένας αριθμός παραγόντων επιβράδυνε την κερδοφορία της εταιρείας καθώς η Nooyi ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου το 2006. Έτσι, η Nooyi έπρεπε να κρίνει αν ήταν καλύτερα να επιτύχει βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Μία από τις πρωτοβουλίες της Nooyi ήταν ο σχεδιασμός. Επισκεπτόταν μια αγορά κάθε εβδομάδα για να δει πώς τα προϊόντα της PepsiCo φαίνονται στα ράφια.

Μια άλλη συνιστώσα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Nooyi ήταν να δώσει προτεραιότητα σε υγιεινά προϊόντα.

Η Nooyi μίλησε στο Business Insider για πώς οι αναλυτές υποτιμούσαν τη στρατηγική της εδώ και χρόνια: «Συνέχισαν να μου λένε: "Γιατί είσαι η μητέρα Τερέζα; Γιατί προσπαθείς να αλλάξεις το χαρτοφυλάκιό σου σε υγιεινότερα προϊόντα;" Επειδή εκεί πήγαινε η αγορά. Εκεί έπρεπε να πάμε».

Και από το 2016, η PepsiCo κατάφερε να νικήσει τις τριμηνιαίες προσδοκίες.

Πέρυσι, η PepsiCo δημιούργησε έσοδα ύψους 63,5 δισ. δολ. Μέσω προϊόντων όπως Doritos, Cheetos, Lays, Quaker Oats και Naked Juice. Η Nooyi κέρδισε περισσότερα από 31 εκατομμύρια δολάρια μόλις μέσα σε ένα χρόνο.

Μετά από 24 χρόνια στην Pepsi και 12 χρόνια ως CEO της, η Nooyi ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου 2018 ότι θα παραιτηθεί.

«Η κορυφαία εταιρεία PepsiCo υπήρξε αληθινά κομμάτι της ζωής μου και είμαι απίστευτα περήφανη για όλα όσα κάναμε τα τελευταία 12 χρόνια για να προωθήσουμε τα συμφέροντα όχι μόνο των μετόχων αλλά όλων των ενδιαφερομένων στις κοινότητες στις οποίες υπηρετούμε», δήλωσε ο Nooyi σε μια δήλωση.

Η Nooyi είπε στο Bloomberg ότι σχεδιάζει να κάνει ένα διάλειμμα - αλλά όχι για πολύ καιρό. Θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη περισσότερων γυναικείων ταλέντων για να εξασφαλίσει καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε κορυφαίες ηγετικές θέσεις.

«Η δουλειά μου στην πραγματικότητα θα ξεκινήσει μόλις φύγω από την PepsiCo επειδή μπορώ να κάνω πράγματα που μέχρι τώρα αδυνατούσα επειδή ήμουν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας».

news.gr