Συγκινεί το κοινό η ταινία για τον Λυχνοστάτη - Ο Γιώργης Μαρκάκης θυμάται και μιλά για το Φως

  • Παρασκευή, 24 Αύγουστος 2018 09:44
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία προς το ελληνικό κοινό η ταινία «Το μέσα Φως» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη. Την Κυριακή 12 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Κολυμπάρι Χανίων η προβολή της ταινίας στo πλαίσιo των εκδηλώσεων του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Χανίων 2018. Στην προβολή ήταν παρών και ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης που συζήτησε με το κοινό.
Στην ταινία ο επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας και ιδρυτής του μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» Γιώργης Μαρκάκης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των εμπειριών και των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του».
Θυμάται, τον παππού του το Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μιλά για το φως, το μάτι αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και μας ξεναγεί στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», εκεί όπου η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων».
 

 Επίσης, η ταινία «Το Μέσα Φως» πρόκειται να προβληθεί και στη Σίκινο, -με την παρουσία του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη και του παραγωγού και διευθυντή του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» Γιάννη Μαρκάκη- το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, στο πλαίσιο του Little Island Festival. 
Το LIF είναι ένα φεστιβάλ οπτικοακουστικών τεχνών για ανθρώπους, τόπους, ιδέες και εικόνες, που οργανώνεται από μια ανεξάρτητη ομάδα καλλιτεχνών που δραστηριοποιείται στο νησί της Σύρου, ερευνώντας τη διάδραση μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου στοιχείου, τέχνης και τεχνολογίας.