Δέκα μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα

  • Πέμπτη, 23 Αύγουστος 2018 16:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

1. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας: Δεν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ζυμαρικών μόνο για να τα εμποδίσει να κολλήσουν μεταξύ τους, αλλά και για να δώσει γεύση, γι’ αυτό αξίζει να ποντάρεις σε ένα πολύ καλής ποιότητας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

2. Χρησιμοποίησε ένα κρασί με το οποίο θα συνόδευες ευχαρίστως το φαγητό σου: Είναι λανθασμένη η νοοτροπία να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική κάποιο κρασί παλιοκαιρισμένο ή χαμηλής ποιότητας. Αν λοιπόν μια συνταγή ζυμαρικών περιλαμβάνει και κρασί (π.χ. για το σβήσιμο του σκόρδου στο τηγάνι), χρησιμοποίησε ένα κρασί που είναι τόσο καλό, ώστε θα το απολάμβανες άνετα και στο ποτήρι σου!

3. Διάλεξε το κατάλληλο είδος ζυμαρικών για κάθε σάλτσα – και το αντίστροφο: Κάθε είδος ζυμαρικών, ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και το πάχος του, ταιριάζει σε διαφορετικές συνταγές και διαφορετικές σάλτσες. Για παράδειγμα, μπορείς να παντρέψεις άνετα τα Spaghetti με θαλασσινά, τα Fusilli με μια σπιτική πέστο ή τα Papardelle με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα.

4. Πρόσθεσε στη σάλτσα σου λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά: Αυτό το πολύτιμο υλικό, που συχνά καταλήγει, λανθασμένα, στο νεροχύτη της κουζίνας, είναι πλούσιο σε άμυλο και αλάτι, με αποτέλεσμα να δίνει γεύση στη σάλτσα και ταυτόχρονα να τη βοηθάει να δέσει. Κράτησε λοιπόν ένα φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν τα μακαρόνια σου και χρησιμοποίησέ το π.χ. σε μια σάλτσα λαχανικών, για να την κάνεις πιο νόστιμη και κρεμώδη.

5. Αφαίρεσε 1-2 λεπτά από το χρόνο βρασμού που αναγράφει η συσκευασία: Είναι το μυστικό για να τα κάνεις al dente, δηλαδή να «κρατάνε» όταν τα δαγκώνεις. Κι αυτό γιατί τα ζυμαρικά συνεχίζουν να βράζουν ακόμα και αφού η κατσαρόλα τους αποσυρθεί από το μάτι της κουζίνας, ιδιαίτερα αν προστεθούν στο τηγάνι με τη σάλτσα (οπότε θα εξακολουθήσουν να μαγειρεύονται εκεί).

6. Πρόσθεσε στο νερό γενναιόδωρες ποσότητες αλατιού: Υπολόγισε 7 γραμμ. αλάτι ανά λίτρο νερού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το νερό όπου βράζουν τα ζυμαρικά σου πρέπει να έχουν την αλμύρα της θάλασσας. Ο πλούτος του σε αλάτι είναι σημαντικός παράγοντας για μια νόστιμη μακαρονάδα.

7. Όσο πιο μεγάλη η κατσαρόλα, τόσο το καλύτερο: Τα ζυμαρικά έχουν μια… ιδιοτροπία: θέλουν άφθονο νερό και άφθονο χώρο στην κατσαρόλα για να κολυμπούν (και να φουσκώσουν) άνετα την ώρα που βράζουν. Υπολόγισε τουλάχιστον 3 λίτρα νερό ανά 250 γραμμ. ζυμαρικών.

8. Στράγγισε τα ζυμαρικά σου… αλλά όχι εντελώς: Μπορείς να στραγγίσεις τα ζυμαρικά σου αρκετά ώστε να απομακρύνεις τη μεγαλύτερη ποσότητα του νερού, αλλά άφησε ελάχιστο νεράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Διαφορετικά καθώς τα ζυμαρικά θα αρχίσουν να κρυώνουν, το άμυλο θα αρχίσει με τη σειρά του να σκληραίνει με κίνδυνο τα μακαρόνια να κολλήσουν μεταξύ τους.

9. Το βράσιμο των ζυμαρικών πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα της προετοιμασίας ενός γεύματος: Για τον παραπάνω λόγο, τα ζυμαρικά πρέπει να σερβίρονται ζεστά: για την ακρίβεια, μόλις βγουν από την κατσαρόλα. Ξεκίνησε λοιπόν ετοιμάζοντας τη σαλάτα, τη σάλτσα και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει ένα γεύμα, αφήνοντας για το τέλος το βράσιμο των ζυμαρικών.

10. Μην ξεχνάς ότι κάθε φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι με αγαπημένα πρόσωπα: Ακόμα και αν δεν έχεις στη διάθεσή σου όλα τα υλικά και όλο το χρόνο που θα ήθελες για να ετοιμάσεις την τέλεια μακαρονάδα, το μυστικό για να απογειώσεις τη γεύση της είναι να την απολαύσεις με παρέα. Κάτι ξέρουν και οι Ιταλοί, που συγκεντρώνουν συγγενείς και φίλους γύρω από μεγάλα τραπέζια, από τα οποία δεν λείπει ποτέ ένα –τουλάχιστον– πιάτο ζυμαρικών.

Κάπως έτσι, το απόλυτο comfort food γίνεται το φαγητό της ευτυχίας!

Πηγή: www.botrini.gr