Η Κρήτη στο φως της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου - Οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί

  • Τετάρτη, 22 Αύγουστος 2018 15:17
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει μια σειρά εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Κρήτης που θα γίνουν σε όλη την Κρήτη για την Πανσέληνο του Αυγούστου την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018. 
Συνολικά στο νησί η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει επτά διαφορετικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θεματικής και στην προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων που γίνεται τα τελευταία χρόνια την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.  
«Οι εκδηλώσεις οργανώνονται με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Εφορείων Αρχαιοτήτων της Κρήτης. Σε όλη την Κρήτη θα υπάρχουν εκδηλώσεις τις οποίες στηρίζουμε πιστεύοντας πως ο πολιτισμός μας είναι ζωντανός και πρέπει να αναδεικνύεται και να παράγεται συνεχώς», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, καλώντας το κοινό της Κρήτης να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.  
Χανιά 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό, ξεκινώντας τις εκδηλώσεις από το Σάββατο, 25 Αυγούστου στις 21:00, με τη συναυλία του μουσικού σχήματος Traveling Light (Lynch-Καλούδης-Λιμάκης) στον αύλειο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. 
Ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό από τις 20:00, με δυνατότητα επίσκεψης στην περιοδική έκθεση αφίσας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, 1929-2009». 
Την Κυριακή, 26 Αυγούστου στις 20:30, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη θα αποδώσει έργα των Ντβόρζακ, Θεοδωράκη, Πονκιέλι και Μπραμς (Γιορτές Ρόκκας 2018). 
Την ίδια ημέρα, Κυριακή 26 Αυγούστου, ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.
Ρέθυμνο 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο  Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, γιορτάζουν την πανσέληνο του Αυγούστου με μία εικαστική παρέμβαση στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων. Τέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους για τον συγκεκριμένο τόπο. «Διελεύσεις / Crossings» ονομάζεται η έκθεση με την επιμέλεια της  Μαρίας Μαραγκού. Τα Εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, στις 20:00 στο Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων. Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της σελήνης, ο ποιητής Γιώργος Δουατζής θα διαβάσει ποίηση για τον έρωτα και τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.
Ο χώρος είναι επισκέψιμος και λειτουργεί, ενώ το έργο ανάδειξής του έχει ενταχτεί στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 και ξεκινά η υλοποίησή του, με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και της διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη.
Ο τίτλος της έκθεσης Διελεύσεις, σχετίζεται με το οντολογικό ζήτημα της ζωής και του θανάτου. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι (αλφαβητικά):
Αντώνης Βολανάκης, Blind Adam (Θάνος Κυριακίδης), Καλλιόπη Λεμού και Μανούσος Χαλκιαδάκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018. 

Ηράκλειο 

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα δοθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο «Vamos Ensemble» και την Ιωάννα Φόρτη στον κήπο του μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. 
Το Σάββατο στον Αρχαιολογικό χώρο Μαλίων, θα δοθεί η πρώτη μουσική συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στην Κρήτη με τίτλο” Τη ζωή μου ξετυλίγω” με τη συμμετοχή της χορωδίας Μαλίων υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνικάκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 21:00 έως τη λήξη της εκδήλωσης. 
Παράλληλα, θα είναι ανοικτός ο προαύλιος χώρος του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού θα είναι ανοικτός από όπου υπάρχει η δυνατότητα θέασης του μινωικού ανακτόρου (το ίδιο το ανάκτορο θα παραμείνει κλειστό). Ο προαύλιος χώρος θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες από τις 20:00 έως τις 23:00 
Παράλληλα, ημερίδα με τίτλο: "Μεσαρά, η γενέτειρα των μύθων". Η ημερίδα πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Αυγούστου από τις 6 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στον Αμπελούζο. Οι εργασίες της ημερίδας θα κλείσουν με συναυλία από το μουσικό σχήμα "Αρμός". 
Λασίθι 
Στην Ενετική έπαυλη DE MEZZO, στην Ετιά του Δήμου Σητείας, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της Ενετικής έπαυλης De Mezzo με το έργο «ΙΩΝΙΚΟ- Τραγούδια του έρωτα σε καιρούς προσφυγιάς” του συνθέτη Δημήτρη Σφακιανάκη, με το Μουσικό Σύνολο «ΧΡΟΕΣ” (Φωνητικό σύνολο και ορχήστρα). Ώρες εκδήλωσης 20:30 έως 23:30.