14 αποφθέγματα από τον «Μικρό Πρίγκιπα» που θα ξυπνήσουν το εσωτερικό σας παιδί

  • Τετάρτη, 22 Αύγουστος 2018 08:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Βιβλίο


«Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένα διαχρονικό, κλασικό παιδικό βιβλίο, αλλά και ένα από τα...
σπουδαιότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας του, ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ήταν ένας ξεχωριστός Γάλλος συγγραφέας και έγραψε το βιβλίο αυτό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο πολέμησε ως αεροπόρος.

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» όμως δεν είναι ακριβώς ένα παιδικό βιβλίο. Ο Εξυπερύ σε αυτό αποκαλύπτει τις πιο βαθυστόχαστες, αλλά και ιδεαλιστικές του σκέψεις, ντύνοντάς τες με υπέροχα στοιχεία παραμυθιού, πετυχημένους συμβολισμούς, αλλά και στοιχεία της ζωής και της προσωπικότητάς του. ‘

Το βιβλίο ξεκινά με τον αφηγητή (πιλότος) να μιλά για την απογοήτευσή του με τον κόσμο των ενηλίκων. Φαίνεται να έχουν ελάχιστη έως καθόλου φαντασία και δεν έχει κανέναν με τον οποίο να μπορεί να μιλήσει ουσιαστικά και βαθιά.

Μια μέρα, αφού έκανε αναγκαστική προσγείωση στην έρημο, συναντά ένα μικρό αγόρι, το οποίο του ζητά να του ζωγραφίσει ένα πρόβατο. Έκπληκτος στην αρχή, ο πιλότος δέχεται να το κάνει και έτσι γίνονται καλοί φίλοι. Την υπόλοιπη ιστορία χρειάζεται να την διαβάσετε μόνοι σας, αφού ασχέτως ηλικίας, είναι ένα βιβλίο γεμάτο νοήματα και μηνύματα για τη ζωή μας.

Ένα από τα πολλά μηνύματα του βιβλίου είναι ότι τα παιδιά είναι εκείνα που τελικά έχουν την ικανότητα να εκτιμούν τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, αφού μπορούν να δουν με την καρδιά και όχι μόνο με τα μάτια.

14 αποφθέγματα του «Μικρού Πρίγκιπα» που θα σας ταξιδέψουν πίσω στην παιδική σας ηλικία και θα ξυπνήσουν το παιδί μέσα σας
1. «Είναι πιο δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου από το να κρίνεις του άλλους. Αν καταφέρεις να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά, τότε είσαι πράγματι ένας σοφός άνθρωπος»

2. «Μικρός Πρίγκιπας: Πού είναι όλοι οι άνθρωποι; Είναι λίγο μοναχικά στην έρημο… Το φίδι: Είναι μοναχικά, ακόμα και όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους»

3. «Αντίο, είπε η αλεπού. Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Δεν βλέπουμε καλά, παρά με την καρδιά μας. Το ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια»

4. «Αλεπού: Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα πράγματα που εξημερώνουν»

5. «Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό»

6. «Όλοι οι μεγάλοι ήταν παιδιά πρώτα… Αλλά λίγοι το θυμούνται»

7. «Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους και είναι κουραστικό τα παιδιά συνεχώς και πάντα να τους εξηγούν τα πράγματα»

8. «Οι άνθρωποι, εκεί που ζεις, καλλιεργούν πέντε χιλιάδες τριαντάφυλλά σε έναν κήπο. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν… Κι όμως αυτό που ψάχνουν, μπορεί να βρεθεί σε ένα και μόνο τριαντάφυλλο»

9. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές· μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι για να κρατηθούν, ένα αυτί να τους ακούσει και μια καρδιά που μπορεί να τους καταλάβει»

10. «Θα κοιτάζεις τη νύχτα τα αστέρια. Το δικό μου είναι πολύ μικρό, δεν μπορώ να σου δείξω πού βρίσκεται. Καλύτερα έτσι. Το αστέρι μου θα είναι για σένα ένα ανάμεσα σε όλα τα αστέρια. Έτσι, θα σ’ αρέσει να κοιτάζεις όλα τ’ αστέρια»

11. «Για τους ταξιδιώτες, τα αστέρια είναι οδηγοί. Για οποιονδήποτε άλλο, δεν είναι τίποτα, παρά μικροσκοπικά φώτα»

12. «Αυτό που κάνει την έρημο όμορφη, είναι ότι κάπου κρύβει ένα πηγάδι…»

13. «Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος εκεί που βρίσκεται»

14. «Μια μέρα, είδα τον ήλιο να δύει 49 φορές… Ξέρεις, όταν κάποιος είναι τρομερά στεναχωρημένος, προτιμά να βλέπει τα ηλιοβασιλέματα».


enallaktikidrasi.com