ΚΕΠΚΑ: Όχι στα τατουάζ από μαύρη χέννα στις διακοπές

  • Δευτέρα, 20 Αύγουστος 2018 14:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

[μαύρη χέννα]
Την προσοχή στα τατουάζ με μαύρη χέννα, εφιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Απειλή για την υγεία συνιστούν τα τατουάζ από μαύρη χέννα και οι καταναλωτές πρέπει να τα αποφεύγουν, συνιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι τα τατουάζ από μαύρη χέννα μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών που περιέχουν, για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα τους και να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Τα τατουάζ από μαύρη χέννα δεν είναι μόνιμα, αλλά προσωρινά. Στην ουσία είναι μια ζωγραφιά που εφαρμόζεται στο δέρμα και εξαφανίζεται έπειτα από μερικές εβδομάδες.

Για να επιτευχθεί το μαύρο χρώμα και να παραταθεί η διάρκειά τους προστίθενται στη χέννα υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών. Οι χρωστικές αυτές μπορεί να είναι φυσικής προέλευσης, συνθετικές χρωστικές ή μεταλλικά άλατα.

Πολλές από αυτές τις χρωστικές έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις  ή  αλλεργίες καιρό έπειτα από τη χρήση τους.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η αλλεργική αντίδραση του δέρματος στο τατουάζ μπορεί να εκδηλωθεί με μόνιμη βλάβη στο δέρμα, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ή/και ανάπτυξη πολυευαισθησίας.

Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να είναι σοβαρές και να χρειασθούν επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τα ύποπτα συμπτώματα μιας δερματικής αλλεργικής αντίδρασης είναι φαγούρα, ερυθρότητα, κηλίδες και φουσκάλες που με τον καιρό επουλώνονται και εξαφανίζονται.

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, αναπτύσσονται πιο μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως αποχρωματισμός και ουλές.

Επιπλέον, κάποια άτομα μπορεί να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία στις χρωστικές της μαύρης χέννας και να εκδηλώσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Σε αυτά τα άτομα δημιουργείται μία μακροχρόνια ευπάθεια που τα καθιστά ευάλωτα σε νέα αλλεργική αντίδραση εάν ξαναεκτεθούν στις ίδιες χρωστικές. Δυστυχώς αυτό είναι πιθανό να συμβεί, διότι υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα (π.χ. προϊόντα από καουτσούκ, παπούτσια, βαφές μαλλιών).

Η αλλεργική αντίδραση σε δεύτερη έκθεση στις χρωστικές αυτές, μπορεί να είναι πιο έντονη από την πρώτη.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΑ, τα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων στο τατουάζ από μαύρη χέννα μπορεί να εμφανιστούν 3-12 ημέρες ύστερα από αυτό.

Επομένως, η καλύτερη συμβουλή προς τους καταναλωτές είναι «να αποφεύγουν εντελώς το τατουάζ από μαύρη χέννα», τονίζει.

Στις τουριστικές περιοχές

Το ΚΕΠΑ επισημαίνει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα τατουάζ από μαύρη χέννα προσφέρονται συχνά στις τουριστικές περιοχές και σε υπαίθριες εκδηλώσεις (π.χ. εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια) από περιοδεύοντες καλλιτέχνες (tattoo artists).

Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να κάνει ένα προσωρινό τατουάζ στις διακοπές του, καλό είναι να αποφύγει το μαύρο χρώμα. Ας προτιμήσει ένα πιο φυσικό χρώμα (κυμαίνεται από πράσινο-καφέ έως καφέ).

iatropedia.gr