Γιατί δεν πρέπει να ζητάς ποτέ πάγο στο αεροπλάνο

  • Δευτέρα, 20 Αύγουστος 2018 14:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Εκ των πραγμάτων η ποιότητα του φαγητού στο αεροπλάνο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Τι να περιμένεις άλλωστε όταν είσαι 10.000 μέτρα πάνω από το έδαφος; Είτε αποφασίσεις να τσιμπίσεις κάτι ή να αποφύγεις τελείως το φαγητό του αεροπλάνου, εμείς μία συμβουλή σού δίνουμε: Μην ζητήσεις πάγο στο νερό ή το ποτό σου! Οι λόγοι πολλοί:

1. Τα αεροπλάνα δεν είναι απαραίτητο ότι καθαρίζονται συχνά
Θα πίστευατε ότι τα αεροπλάνα θα πρέπει να τηρούν κάποιο αυστηρό πρόγραμμα απολύμανσης αφού φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών κάθε μέρα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κυβερνητικοί κανονισμοί από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ούτε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, που να επιβάλλουν τακτικό καθαρισμό.

2. Τα ατομικά τραπεζάκια και οι τσέπες των καθισμάτων είναι γεμάτα μικρόβια
Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, οι αεροσυνοδοί, οι οποίοι αργότερα σερβίρουν το φαγητό και τα ποτά, έρχονται συχνά σε επαφή με πολλές επιφάνειες, που μπορούν να έχουν επιβλαβή βακτήρια. Τα ατομικά τραπεζάκια, για παράδειγμα, σπάνια καθαρίζονται. Μελέτη του 2007 διαπίστωσε μάλιστα ότι το 60% αυτών ήταν θετικό για το βακτήριο, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη. Οι τσέπες του καθίσματος μπορούν επίσης να έχουν το εν λόγω βακτήριο σύμφωνα με μελέτη του 2014 από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας. Τα μικρόβια εκεί μπορούν να επιβιώσουν για 168 ώρες!

3. Το νερό μπορεί να μην είναι και ό,τι καλύτερο
Σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA), μετά από δοκιμή του πόσιμου νερού σε 158 επιβατικά αεροπλάνα, το 13% δεν πληρούσε τα πρότυπα της. Με άλλα λόγια, πολλά από τα νερά ήταν μολυσμένα με κολοβακτηρίδια και E.coli.

4. Κινδυνεύεις να πάθεις διάρροια
Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή ο πάγος είναι κρύος, τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ καιρό εκεί. Κι όμως, κάποια βακτήρια μπορούν! Μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Internal Journal of Food Microbiology ότι ο πάγος αποτελεί το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

olivemagazine.gr