Τα 10 προγράμματα του ΟΑΕΔ που θέλουν να μειώσουν την ανεργία

  • Κυριακή, 19 Αύγουστος 2018 19:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ελλάδα

Την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω από το 20% επιδιώκει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Εργασίας να δίνει προτεραιότητα στην ενεργητική παρέμβαση στην αγορά εργασίας μέσω των εφαρμοζόμενων, αλλά και των σχεδιαζόμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για ανέργους.

Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», για νέα ή παλαιότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ που παραμένουν ανοιχτά μέχρι να καλυφθούν οι προβλεπόμενες θέσεις, και είναι τα εξής:

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 30.333 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Αυγούστου και ο ΟΑΕΔ θα δέχεται αιτήσεις ένταξης έως τις 20 Αυγούστου. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.


«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων νέων ηλικία; 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα». Ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούνιο. Οι 6.000 θέσεις αφορούν αποκλειστικά σε εγγεγραμμένους ανέργους , πτυχιούχους ΑΕΙ, και οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις σε εγγεγραμμένους ανέργους λοιπών εκπαιδευτικών βαθμίδων.


Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζομένου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.


Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30 – 49 ετών. Οι 5.000 θέσεις θα αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες.


Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ΑμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα 12+12 μήνες.


Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με τη μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες με ανώτατο όριο επιχορήγησης 350 ευρώ ανά μήνα πλήρους απασχόλησης.


Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων του Δημοσίου και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα παραμείνει ανοιχτό έως την κάλυψη των θέσεων.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η χρονική διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό μέχρι την κάλυψη των θέσεων.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό μέχρι την κάλυψη των θέσεων.