Τι μπορεί να προβλέψει αν μια γυναίκα θα ζήσει μέχρι τα 90

  • Σάββατο, 18 Αύγουστος 2018 17:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Μακροχρόνια έρευνα σε 22.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις...
ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι όσες είχαν μητέρες που έζησαν μέχρι την ηλικία των 90 ετών είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να το πετύχουν και οι ίδιες χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, καρκίνο και κατάγματα ισχίου.

Αν και οι δυο γονείς έφτασαν στα 90, οι γυναίκες ήταν κατά 38% πιο πιθανό να ζουν μακρά και υγιή ζωή, έδειξαν τα ευρήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Age and Ageing και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University of California, San Diego School of Medicine.

Ο Aladdin Shadyab, δήλωσε ότι η επίτευξη υγιούς γήρατος αποτελεί προτεραιότητα στις μέρες μας, καθώς αυξάνεται γρήγορα ο γηράσκων πληθυσμούς στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας έδειξαν ότι αυτές οι γυναίκες ζουν μέχρι τα 90 αλλά γερνούν καλά, αποφεύγοντας σημαντικές νόσους.

Αυτές οι γυναίκες ήταν ανεξάρτητες και θα μπορούσαν να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως μπάνιο, περπάτημα, ανέβασμα σκάλας ή συμμετοχή σε χόμπι χωρίς περιορισμούς.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν αύξηση της μακροζωίας της κόρης ή της υγείας αν μόνο ο πατέρας ζούσε έως τουλάχιστον τα 90.

Σημείωσαν ότι τώρα έχουμε ενδείξεις ότι το πόσο ζουν οι γονείς μας μπορεί ενδεχομένως να προβλέπει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως το αν κάποιος θα γεράσει καλά, αλλά χρειάζονται νέες έρευνες για την αιτία.

Η μακροζωία μπορεί να επηρεαστεί από συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και συμπεριφορών που περνούν από τον γονέα στο παιδί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στην έρευνα, οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες έζησαν τουλάχιστον ως τα 90 ήταν πιο πιθανό να είναι απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παντρεμένες, με υψηλό εισόδημα.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι σωματικά ενεργές και να έχουν καλές διατροφικές συνήθειες.

Ο Shadyab δήλωσε ότι, αν και δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα γονίδιά μας, η νέα έρευνα δείχνει τη σημασία του να περνούμε υγιεινές συμπεριφορές στα παιδιά μας. Πρόσθεσε, ότι ορισμένες επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να καθορίσουν το υγιές γήρας από γενιά σε γενιά.

iatronet.gr