Ποιοι κίνδυνοι απειλούν το συκώτι μας;

  • Πέμπτη, 16 Αύγουστος 2018 23:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος, μάλιστα μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του είναι να βοηθήσει τις τοξίνες και όλες τις βλαβερές ουσίες να αποβληθούν από τον οργανισμό.

Σε αντίθεση με κάποια άλλα όργανα στο ανθρώπινο σώμα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί η ομαλή, άρα σωστή, λειτουργία του ήπατος.

Ωστόσο, επειδή το συκώτι δεν μπορεί να μας ειδοποιήσει όταν χρειάζεται βοήθεια, όπως η καρδιά με τους χτύπους της όταν έχει πρόβλημα ή οι πνεύμονες που παράγουν βήχα για να προειδοποιήσουν πως κάτι συμβαίνει, δεν σημαίνει ότι μπορεί να ευημερεί χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.

Σήμερα το συκώτι μας αντιμετωπίζει - και πρέπει να υπερνικήσει - προκλήσεις που ποτέ δεν έχει αντιμετωπίσει πριν!

Το ήπαρ, αποτελείται από δύο κύριους λοβούς και βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα και πάνω από το στομάχι, από το δεξιό νεφρό και τα έντερα. 

Ο πρωταρχικός του ρόλος έχει να κάνει με την προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές ουσίες και τις τοξίνες, όμως το συκώτι παίζει διάφορους και πάρα πολύ σημαντικούς άλλους ρόλους.

Ένα υγιές συκώτι:

Παράγει χολή, η οποία συντελεί στο να παρασυρθούν όλα τα απόβλητα και να διασπαστούν τα λίπη.
Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, των πρωτεϊνών και του λίπους που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
Καθαρίζει το αίμα σας από τα φάρμακα, το αλκοόλ και άλλες επιβλαβείς ουσίες.
Επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά που απορροφόνται από το έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης.
Παράγει χοληστερόλη, πρωτεΐνες και παράγοντες πηκτικούς για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος.
Ρυθμίζει ένα μεγάλο αριθμό ορμονών.
Εξουδετερώνει τα υψηλής δραστικότητας μόρια οξυγόνου και τις ελεύθερες ρίζες.

Αυτό το σπουδαίο όργανο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, εξαιτίας της ιδιότητας του να διασπά κάθε βλαβερή ουσία που εισέρχεται στο αίμα ή τη χολή, απομακρύνοντας την από το σώμα, είτε μέσω των νεφρών με τα ούρα, είτε μέσω των εντέρων με τα κόπρανα.

Καθημερινά όλες αυτές οι λειτουργίες δουλεύουν σαν ρολόι, χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από την πλευρά μας. Στη σύγχρονη εποχή όμως επικρατούν πολλές πιθανές απειλές που μπορούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του ήπατος, άρα και την υγεία του.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το συκώτι «γερνά» πιο γρήγορα από ό,τι το υπόλοιπο σώμα. Παράγοντες όπως, το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορούν να αυξήσουν την πραγματική του ηλικία. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για κάθε αύξηση της τάξεως των 10 μονάδων στον ΔΜΣ, η ηλικία του ήπατος αυξήθηκε κατά 3,3 έτη. 

Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι πως ακόμη και αν κάνει κάποιος χειρουργική επέμβαση για να χάσει το υπερβολικό βάρος, η ηλικία του συκωτιού του δεν θα αλλάξει!

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το φαύλο κύκλο και απειλή για το συκώτι σας;

Μπορεί να συνδέεται με έναν από τους χειρότερους εχθρούς του. Πολλοί μπορεί να θεωρούν πως ο χειρότερος εχθρός του ήπατος τους είναι το αλκοόλ.

Εννοείται ότι το αλκοόλ είναι επιβλαβές για το συκώτι, αλλά υπάρχει και ακόμα μια ουσία η οποία είναι εξίσου επιβλαβής και πολύ πιο διαβρωτική. Σε αντίθεση με το αλκοόλ, αυτή η άλλη ουσία εντοπίζεται σχεδόν μέσα σε κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο και ενδεχομένως να θεωρείται αθώα, επειδή υπάρχει ακόμη και στο μανάβικο της γειτονιάς!

Η φρουκτόζη, το πιο καταστροφικό είδος σακχάρου για το ανθρώπινο σώμα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μεταβολιστεί από το συκώτι και δρα ακριβώς σαν το αλκοόλ.

Η φρουκτόζη θα πρέπει να διασπαστεί κατά 100% από το ήπαρ
Η γλυκόζη, από την άλλη πλευρά, αρκεί μόνο να διασπαστεί μερικώς πριν χρησιμοποιηθεί.

Η φρουκτόζη μεταβολίζεται απευθείας σε λίπος, το οποίο αποθηκεύεται στο συκώτι και σε άλλα εσωτερικά όργανα, ακόμη και ιστούς του σώματος όπως ο λιπώδης ιστος, που με την σειρά της αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία.

Η φρουκτόζη παράγει τοξικούς μεταβολίτες και ελεύθερες ρίζες υπεροξειδίου όταν μεταβολίζεται και αυτό δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις του ήπατος.

Επειδή όμως είναι μια φθηνή μορφή «ζάχαρης» που βρίσκεται σε άπειρα προϊόντα, τρόφιμα και ποτά, η οποία είναι συχνά σκόπιμα συγκεκαλυμμένη με τη χρήση πολλών διαφορετικών ονομάτων.

Ο μόνος τρόπος για να αποστασιοποιηθεί κάποιος από την κατανάλωση της επικίνδυνης αυτής ουσίας, είναι να αποφύγει εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Η φρουκτόζη και άλλοι υδατάνθρακες χωρίς ίνες, είναι σημαντικοί παράγοντες πίσω από τα αυξανόμενα προβλήματα του ήπατος καθώς και για πολλά ακόμα προβλήματα υγείας.

Το πιο τραγικό όλων είναι ότι, ακόμη και τα παιδιά από την κατανάλωση φρουκτόζης εμφανίζουν πλέον ενδείξεις που συνήθως συνδέονται με την κατάχρηση αλκοόλ!

Οι «σιωπηλοί φονιάδες» της ηπατικής λειτουργίας παραμονεύουν στο σπίτι, στο νερό, και στον αέρα  που αναπνέουμε. Χημικές ουσίες, απορρυπαντικά, πλαστικά με φθαλικές ενώσεις και BPA / BPS, επιβραδυντικά φλόγας, και φορμαλδεΰδη είναι εύκολο να βρεθούν παντού.

Αυτές οι βλαβερές ουσίες εισέρχονται στο σώμα μέσω του δέρματος ή των πνευμόνων, ή από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Ωστόσο, ελάχιστη σημασία έχει ο τρόπος που θα εισέλθουν αυτές οι επιβλαβείς ουσίες στο σώμα. Το σημαντικό είναι πως καταλήγουν στο αίμα, με αποτέλεσμα το συκώτι να είναι αυτό που καλείται να τις επεξεργαστεί.

Σε σύγκριση με 40 χρόνια πριν, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε πολύ περισσότερες χημικές ουσίες οι οποίες είτε περιέχονται στα τρόφιμα μας, είτε είναι διάχυτες στο περιβάλλον μας. Ωστόσο, το συκώτι και οι λειτουργίες του δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι το ήπαρ δεν έχει καταφέρει να εξελιχθεί, ώστε να συμβαδίσει με την αύξηση των προκλήσεων.

Στο σημερινό κόσμο, δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει την άρτια ηπατική λειτουργία στο 100 %.

Περιορίζοντας όμως τη κατανάλωση του αλκοόλ και αποφεύγοντας εντελώς την λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς επίσης αποφεύγοντας ή έστω ελαχιστοποιώντας την χρήση των δυνητικά επιβλαβών παυσίπονων, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την ομαλή του λειτουργία.

Επιπρόσθετα, έξυπνοι τρόποι για να προστατευθεί η τόσο σημαντική ηπατική λειτουργία είναι:

η επίτευξη αλλά και η διατήρηση του ιδανικού βάρους.
ο περιορισμός πρόσληψης της φρουκτόζης από όλες τις πηγές
η αποφυγή γλυκαντικών ουσιών σε τρόφιμα και χυμούς φρούτων
η αποφυγή ή και ελαχιστοποίηση των επαφών με τοξικές χημικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα, καθαριστικά, χρώματα και διαλύτες.

 

πηγη:cnn.gr