Ιωάννα Ζαχαράκη, η Ελληνίδα ίδρυσε στη Γερμανία Ακαδημία Αξιών -Για να γίνει η κοινωνία πιο ανθρώπινη

  • Κυριακή, 12 Αύγουστος 2018 10:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

«Το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, βασίζεται στη φιλοκαλία, στην ελληνική φιλοσοφία του Σωκράτη και έχει αναπτυχτεί βάσει της ηθικής, της διαπολιτισμικότητας, της κοινωνικοποίησης, του αντιρατσισμού καθώς και της πρόληψης βίας».

Αυτά επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ιωάννα Ζαχαράκη, φιλόλογος, κοινωνιολόγος και αντιπρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης - εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στην πόλη Ζόλινγεν από το 1999 - για την Ακαδημία Αξιών που ίδρυσε η ίδια πριν από τρία χρόνια στη Γερμανία και την πρώτη παρουσίαση που έκανε στη γενέτειρά της στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας σε ειδική εκδήλωση.

«Επειδή νομίζω, ότι παγκοσμίως ζούμε μία κρίση αξιών, βλέπω την αναγκαιότητα να θέσουμε ειδικά σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων και της επιμόρφωσης το θέμα των αξιών», σημειώνει στη συνέχεια η ίδια, προσθέτοντας παράλληλα πως σκοπός της Ακαδημίας Αξιών είναι να δράσει, να συμβάλλει και να επηρεάσει τον ρυθμό της κοινωνίας, ώστε να αποκτήσει αυτή μία πιο ανθρώπινη όψη.

 «Επειδή νομίζω, ότι παγκοσμίως ζούμε μία κρίση αξιών, βλέπω την αναγκαιότητα να θέσουμε ειδικά σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων και της επιμόρφωσης το θέμα των αξιών» λέει η κ. Ζαχαράκη

Η κ. Ζαχαράκη, η οποία αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται στα Τρίκαλα την οποία και συναντήσαμε, εργάζεται από το 1981 στην Γερμανία ως Εισηγήτρια Σύμβουλος σε κοινωνικό φορέα, διδάσκει συγχρόνως ως εντεταλμένη καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια του Ντίσελντορφ και του Μπόχουμ, και είχε εκπονήσει το πρόγραμμα «Διαπαιδαγώγησης Αξιών για την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού».

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στο πλαίσιο ενός τριετούς πιλοτικού πειραματικού προγράμματος από το 2009 έως το 2011 σε σχολείο, εξετάστηκε η μέθοδος διδασκαλίας, ως προς την αποτελεσματικότητά του και χαίρει επιτυχίας.

Ύστερα από την μεγάλη ζήτηση του προγράμματος και τη σημασία του θέματος στη σημερινή κοινωνία, ίδρυσε η ίδια το κοινωφελές ίδρυμα Ακαδημία Αξιών, που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό καθώς και στην Ελλάδα. Σε αυτό εκπαιδεύονται φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές φιλολογικών, θεολογικών, φιλοσοφικών σχολών καθώς και διαφόρων κλάδων παιδαγωγικής και κοινωνικής εργασίας, αλλά και παιδιά.

Η αξιολόγηση απέδειξε, όπως επίσης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το πρόγραμμα που συνεχίζει να εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα σε γερμανικά σχολεία, ενδυναμώνει την προσωπικότητα των νέων, προσφέρει στους μαθητές και μαθήτριες πολλές απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν είτε φιλοσοφικής, είτε ψυχολογικής και κοινωνιολογικής υφής.

Με αυτό τον τρόπο εξασκεί τις βασικές και σημαντικές ικανότητες και τους προετοιμάζει να αντιμετωπίζουν ώριμα, με τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια τις προκλήσεις στην οικογένεια, στο σχολείο και να δραστηριοποιούνται με κριτική σκέψη για μία δίκαιη, αξιοκρατική και αλληλέγγυα κοινωνία. Μιλάμε σήμερα για την οικονομική κρίση, τονίζουμε όμως πολύ λίγο, τονίζει η κ. Ζαχαράκη, ότι στη μοντέρνα κοινωνία που ζούμε σημαντικότερη είναι η κρίση Αξιών, διότι λόγω αυτής της κρίσης φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση.

Το πολύτιμο έργο της Ακαδημίας Αξιών βραβεύτηκε τον Οκτώβριο του 2017 από το γερμανικό Ίδρυμα Kurt Kräuser στο Solingen.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ