Εσύ πόσο καιρό έχεις να πάιξεις με τα κύματα; Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Πέμπτη, 9 Αύγουστος 2018 23:54
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Σήκω  λοιπόν από τον καναπέ. Πάρε μαγιό, αντηλιακό και μια πετσέτα και τρέξε στη θάλασσα. Στη θάλασσα που σε περιμένει απλωμένη σε όλη την Ελλάδα, σαν την ομορφότερη δαντέλλα του κόσμου.

Βρες μια απλή ξαπλώστρα, ή στρώσε την πετσέτα σου στην άμμο. Ξάπλωσε κόντρα του ήλιου. Άφησε το κορμί σου χαλαρό και πέταξε όλα τα βαρίδια που βαραίνουν τις σκέψεις σου. Άλλωστε ότι διορθώνεται θα διορθωθεί και ότι δε διορθώνεται, απλά δε διορθώνεται. Άφησε τις βαρύγδουπες αναλύσεις και τις σκέψεις που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Το ξέρω, είναι πικρό το καλοκαίρι φέτος, αλλά η θάλασσα είναι εκεί, σε περιμένει να γλυκάνει την πίκρα σου να σου δώσει ενέργεια ζωής, να σε δροσίσει να σε αγκαλιάσει…

Και, να σου πω, μην κάθεσαι και πολύ. Σήκω, πάρε μια μπάλα, βρες παιδιά που είναι άδολα, αθώα, με καθαρή ματιά και παίξε μαζί τους. Περπάτησε στην άμμο, ψάξε για κοχύλια, βούτηξε σαν τρελός στα κύματα, αφέσου. 

Η κούραση του κορμιού και του μυαλού δεν φεύγουν με ξόρκια, δεν πτοούνται από παράπονα και από μίζερες σκέψεις. Μια μπάλα, δυο ρακέτες, μια μάσκα, ένα καπέλο, κάποια όμορφα σχέδια στην άμμο, ακόμη και μια μπυρίτσα κάτω από τον καυτό ήλιο δημιουργούν τον καλύτερο θεραπευτικό συνδυασμό.

Δες τι κάνουν τα παιδιά. Μπορούν να παίζουν ώρες με ένα όμορφο πετραδάκι, Μπορούν να παίζουν ώρες με τα κύματα, μπορούν να χαίρονται ώρες με την άμμο της παραλίας.

 Μα οι δουλειές θα μου πεις, οι υποχρεώσεις…Οι έγνοιες…Όχι, αυτές θα είναι πάντα εκεί, πάντοτε θα σε συντροφεύουν με πολλές και διαφορετικές μορφές, όμως εκείνο που φεύγει είναι ο χρόνος σου. Ο πολύτιμος χρόνος σου.

Εκείνος που σπαταλάς σε ανούσιες σκέψεις, σε ανούσιους ανθρώπους σε ανούσιες έγνοιες. Πάρε λοιπόν ένα απόγευμα, μια Κυριακή, μια μέρα από τη ρουτίνα σου και γίνε παιδί. Αφέσου στον ήλιο, στα κύματα, στην άμμο, στην αμεσότητα και στην ανεμελιά, στη χάρη της παιδικής ηλικίας που όλοι αναζητούμε και θυμούμαστε. Πίστεψέ με, αυτή θα είναι μια από τις ωριμότερές σου ενέργειες, άσε που έχεις και πολύ καιρό να παίξεις με τα κύματα…