Πέντε αιθέρια έλαια και τα πλεονεκτήματά τους

Για να ωφεληθείτε στο μέγιστο από τα αιθέρια έλαια, σιγουρευτείτε ότι προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, γιατί κυκλοφορούν και συνθετικά αιθέρια έλαια, που δεν περιέχουν τις ευεργετικές ιδιότητες των φυσικών αποσταγμάτων.

Υπάρχει πλήθος αιθέριων ελαίων που προσφέρει ποικίλα οφέλη στην υγεία. Στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια με διάφορους τρόπους. Για το λόγο αυτό, το σημερινό άρθρο θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη χρήση τους.

Μελετώντας ορισμένα από τα πολλά αιθέρια έλαια και τις ιδιότητές τους, μπορείτε να ωφεληθείτε στο μέγιστο με λουτρά, μασάζ και άλλες πρακτικές. Αυτό που τα κάνει τόσο ξεχωριστά, είναι ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με τόσους πολλούς τρόπους!

Τα αιθέρια έλαια και τα πλεονεκτήματά τους

Στη συνέχεια, θα μάθετε περισσότερα για ορισμένα αιθέρια έλαια καθώς και για τις ιδιότητές τους. Στο άρθρο μας, δεν θα εστιάσουμε στην καλλυντική τους χρήση, αλλά στο πώς μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

1. Βασιλικός

Στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από στρες, ψυχική κόπωση, άγχος και από πλήθος άλλων ανησυχιών που επιβαρύνουν την ψυχική τους υγεία. Το απόσταγμα βασιλικού είναι ένα αιθέριο έλαιο που μπορεί να βοηθήσει στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού.

Ο βασιλικός ανακουφίζει τους πονοκεφάλους, που πυροδοτούνται από το στρες και το άγχος.
Παρόμοια, είναι ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο που καταπολεμά τις ημικρανίες.

Βάλτε μια κομπρέσα με αιθέριο έλαιο βασιλικού στο μέτωπό σας για μερικά λεπτά και ανακουφιστείτε από κάθε δυσφορία. Αιθέρια έλαια που μπορούν να σας χαλαρώσουν από το άγχος και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, είναι επίσης ο κέδρος και η λεβάντα.

2. Γλυκάνισος

Το αιθέριο έλαιο γλυκάνισου συνιστάται ιδιαίτερα για τον τυμπανισμό του στομάχου και τα εντερικά αέρια. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα, εφαρμόστε το έλαιο γλυκάνισου στην πληγείσα περιοχή. Δεν βοηθά μόνο στην περίπτωση των εντερικών αερίων και του στομαχόπονου, αλλά βοηθά και τις γυναίκες με την έμμηνο ρύση τους.Το αιθέριο έλαιο γλυκάνισου ανακουφίζει τις κράμπες περιόδου και γενικά, καταπραΰνει πόνους και δυσφορία.

3. Ευκάλυπτος

Τα φύλλα ευκάλυπτου σε νερό που βράζει, είναι μια παλιά μέθοδος για την αποσυμφόρηση της μύτης, όταν έχετε κρύωμα ή γρίπη. Ακόμη και σήμερα, το παλιό αυτό γιατροσόφι εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματικό.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον ευκάλυπτο;

Χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου, προσθέτοντας λίγες σταγόνες μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Μετά από λίγα λεπτά, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ή απλά κλείστε το μάτι. Στη συνέχεια, καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, σταθείτε πάνω από την κατσαρόλα που βγάζει ατμούς και πάρτε βαθιές εισπνοές. Προσέξτε μην καείτε!
Συνιστώνται εισπνοές για 5 με 10 λεπτά. Ο ατμός του ευκάλυπτου προσφέρει ανακούφιση στο πρόβλημα της βουλωμένης μύτης ή αλλιώς στη ρινική συμφόρηση, εξασφαλίζοντας καλύτερη αναπνοή.

Για τον ίδιο σκοπό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αιθέριο έλαιο θυμαριού.

4. Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα ακόμη αιθέριο απόσταγμα που βοηθά στην ψυχική σας ευεξία. Πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από ψυχαναγκαστικές ή επίμονες και βασανιστικές σκέψεις, που πυροδοτούν το άγχος και τους εμποδίζουν να γευτούν τις χαρές της ζωής.

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέριο έλαιο δυόσμου, θα σας δώσει την ηρεμία και τη χαλάρωση από τις έγνοιες και θα αδειάσει το μυαλό σας από ό,τι το βασανίζει. Σκεφτείτε το, όταν έχετε μια κακή ημέρα και αδυνατείτε να επεξεργαστείτε τα πράγματα με ψυχραιμία.

5. Γιασεμί

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού θεωρείται αφροδισιακό αιθέριο έλαιο. Γι’ αυτό συνιστάται από πολλούς για ένα ρομαντικό μασάζ με τον/την σύντροφό σας. Αντί λοιπόν για λάδι μασάζ σώματος, μπορείτε εναλλακτικά να αγοράσετε αιθέριο απόσταγμα γιασεμιού. Το γιασεμί δεν θα σας διεγείρει μόνο, αλλά θα εκτοξεύσει και τη διάθεσή σας στα ύψη!Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε όταν δεν έχετε ισχυρό κίνητρο για να εκτελέσετε μια δραστηριότητα, όταν αισθάνεστε υποτονικοί ή απλά πεσμένοι.

Τα αιθέρια έλαια δεν έχουν αντενδείξεις!

Το καλό νέο με τα αιθέρια έλαια, είναι ότι έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα και το κυριότερο, χωρίς παρενέργειες. Ακόμη και αν δεν αισθανθείτε καμία διαφορά, δεν δείτε κανένα αποτέλεσμα, τα αιθέρια έλαια είναι ακίνδυνα για την υγεία σας. Μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη τους με μια συσκευή που ψεκάζει ή διαχέει στο δωμάτιο το αιθέριο έλαιο, που έχετε επιλέξει. Η συγκεκριμένη μέθοδος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέραμε, τα αιθέρια έλαια είναι επίσης αποτελεσματικά, αν τα εφαρμόσουμε απευθείας πάνω στο δέρμα μας.

Για παράδειγμα, αν ταλαιπωρείστε από πονοκέφαλο, μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο (το ανάλογο για αυτή τη δουλειά) στα μαλλιά σας, κάνοντας συγχρόνως ελαφρύ μασάζ. Αν θέλετε, απλώστε και μια μικρή ποσότητα στο μέτωπό σας. Και οι δύο τρόποι έχουν τα ίδια καλά αποτελέσματα.

meygeia.gr