Οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Η Μαρία Κιουρί στην κορυφή

  • Πέμπτη, 9 Αύγουστος 2018 20:58
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Η Μαρία Κιουρί ήταν η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC.

Η βραβευθείσα με δύο Νόμπελ επιστήμονας βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις 100 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, που καταρτίστηκε έπειτα από ψηφοφορία των τηλεθεατών του BBC History.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια που έδωσε μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό. Ακολουθεί η Εμελιν Πάνκχερστ, η ηγέτιδα του κινήματος των σουφραζέτων στη Βρετανία, το οποίο συνέβαλε ώστε να αναγνωριστεί στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Αντα Λάβλεϊς, που δημιούργησε αυτό που θεωρείται ως το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή και η Βρετανίδα χημικός Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η οποία συνέβαλε στην κατανόηση του DNA.

«Είναι τόσο σημαντικό να επισημάνουμε το έργο των μεγάλων στοχαστών όπως η Μαρία Κιουρί» δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η Χίναλι Πάτελ, η εκπρόσωπος τύπου του Fawcett Society, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Είναι ζωτικής σημασίας να τιμάμε τις πλούσιες και ποικίλες ιστορίες που μας άφησαν και να χρησιμοποιούμε τις ιστορίες τους ως πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές των γυναικών που καινοτόμησαν», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ/ Thomson Reuters Foundation,  iefimerida.gr 

Αφηστε καποιο σχολιο