Τι είναι η κυστική ακμή και tips για να την αντιμετωπίσετε

  • Παρασκευή, 3 Αύγουστος 2018 16:03
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπο

Η κυστική ακμή είναι η πιο δύσκολη μορφή ακμής και εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη, ενώ το πιο χαρακτηριστικό τους σύμπτωμα είναι η συσσώρευση σμήγματος βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Με αποτέλεσμα όσοι υποφέρουν από κυστική ακμή παρουσιάζουν σπυράκια μεγάλου μεγέθους σε μορφή κύστης, τα οποία ίσως χρειάζονται και εβδομάδες μέχρι να εξαφανιστούν. Τα σπυράκια στην κυστική ακμή ίσως προκαλούν και πόνο, ενώ πρήζονται με το παραμικρό.

Μην τα ακουμπάτε

Ίσως από συνήθεια ή και απόγνωση επειδή θέλετε να τα εξαφανίσετε, όσοι υποφέρετε από κυστική ακμή έχετε τη συνήθεια να τα ακουμπάτε με τα χέρια σας, με αποτέλεσμα να χειροτερεύετε την κατάσταση, καθώς μολύνετε με βακτήρια κι άλλα σημεία του προσώπου σας! Επίσης, μην προσπαθείτε να «σπάσετε» ένα σπυράκι κυστικής ακμής, καθώς είναι τόσο βαθύ, που το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πονέσετε και να πρηστεί και να σας δυσκολεύει ακόμα και να το καλύψετε με make up. Επίσης, η κυστική ακμή είναι γνωστή ότι αφήνει σημάδια, οπότε καλύτερα να μην προσπαθήσετε να απαλλαγείτε μόνοι σας από τα ενοχλητικά σπυράκια.

Αναζητήστε την άποψη ενός ειδικού

Όπως και κάθε άλλο δερματολογικό πρόβλημα, η κυστική ακμή είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται την άποψη ενός ειδικού, οπότε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία κυστικής ακμής από μόνοι σας, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Κάθε περίπτωση κυστικής ακμής είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή, οπότε ο γιατρός θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτό ακριβώς που ταιριάζει στην επιδερμίδα σας και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το πρόβλημα. Οπότε, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια κυστικής ακμής κλείστε κατευθείαν ραντεβού!

Αντιμετωπίστε τη φλεγμονή

Προσπαθήστε να μειώσετε τη φλεγμονή και το πρήξιμο της κυστικής ακμής και όχι να εξαφανίσετε τα σπυράκια, ώστε τουλάχιστον να μη σας πονούν. Μια κρύα κομπρέσα θα ηρεμήσει την περιοχή και θα μειώσει το οίδημα. Επίσης, μια πετσέτα βουτηγμένη σε ζεστό νερό –προσοχή να μην είναι πολύ καυτό, ώστε να μην ερεθίσει περισσότερο το δέρμα- κάνει καλό στην επιδερμίδα με κυστική ακμή, καθώς η θερμότητα σε συνδυασμό με τον ατμό που αυτή δημιουργεί, ενυδατώνει την περιοχή.

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα καλλυντικά

Το μακιγιάζ μπορεί να είναι ιδανικό για να κρύψει τα σημάδια της κυστικής ακμής, αλλά τα λάθος καλλυντικά ίσως χειροτερέψουν την κατάσταση. Μην εμπιστεύεστε foundations και concealers αμφιβόλου ποιότητας και με πολύ βαριά σύνθεση και λιπαρή υφή, καθώς εγκλωβίζουν τη σκόνη και άλλους ρίπους. Για όσους αντιμετωπίζετε προβλήματα κυστικής ακμής, η καλύτερη λύση είναι μη φαγεσωρογόνα καλλυντικά, τα οποία είναι έτσι κατασκευασμένα που δεν φράζουν τους πόρους –κάτι πολύ σημαντικό στην αντιμετώπιση της κυστικής ακμής. Επίσης, τα καλλυντικά με βάση τα ορυκτά ή το νερό επίσης είναι κατάλληλα για την επιδερμίδα με κυστική ακμή, ενώ υπάρχουν σειρές καλλυντικών με ενεργά συστατικά κατά της κυστικής ακμής, για τα οποία μπορείτε να ρωτήστε τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό σας.

onmed.gr