Ξεναγήσεις, πολύφωτοι λύχνοι και αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια στο Μουσείο με ελεύθερη είσοδο

  • Παρασκευή, 3 Αύγουστος 2018 08:27
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου  προσκαλεί  το κοινό την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου “Εν νυκτί”.

Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

19:00 έως τις 20:00: Θεματικές ξεναγήσεις σε δύο μέρη 
α) Παρουσίαση, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αντικειμένων από τις Αποθήκες του ΑΜΗ, που συνδέονται με οικιακά ιερά και οικιακές λατρευτικές πρακτικές. Συγκεκριμένα πρόκειται για λίθινους βωμούς μικρού μεγέθους, που χρονολογούνται από τον 3ο αι. π.Χ έως τον 1ο αι. μ.Χ., από την Κνωσό, την Λύττο και τους Αρκάδες.
β) Στη συνέχεια και σε άμεση συνάφεια με την πρώτη παρουσίαση, θα μιλήσουμε για τις νυχτερινές μυστηριακές τελετές που πραγματοποιούνταν αποκλειστικά από γυναίκες στο Ιερό της Δήμητρας, στη Γόρτυνα, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, όπως ειδώλια και πολύφωτους λύχνους.

20:00 ως τις 21:00: βιωματική εμπειρία χρήσης αντιγράφων πολύφωτων λύχνων, στον αύλειο χώρο του Μουσείου 
Οι πολύφωτοι λύχνοι, πλασμένοι από συντηρητή-κεραμίστα του Μουσείου, θα λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες με προσομοίωση υλικών και πρακτικών. Στόχος είναι, μέσα από την αίσθηση του ζεστού πηλού, τις οσμές του λαδιού και των φιτιλιών, τις σκιές και το φως, να προσεγγίσουν οι συμμετέχοντες αισθητηριακά όσα συνθέτουν μια νυχτερινή εμπειρία υπό το φως των πολύφωτων λύχνων.

21:00 ως τις 23:30: Παρατήρηση του έναστρου ουρανού με την Αστρονομική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Mέλη της Αστρονομικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα περιηγηθούν με τους επισκέπτες στον έναστρο ουρανό, με δύο τηλεσκόπια που θα τοποθετηθούν στον κήπο του Μουσείου.

Είσοδος ελεύθερη