Σπουδαίο διεθνές βραβείο στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη τον Κρητικό καθηγητή του ΜΙΤ

  • Πέμπτη, 2 Αύγουστος 2018 08:34
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά, το Rolf Nevanlinna Prizeμ, τιμήθηκε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής σήμερα στο MIT. Το βραβείο απονέμεται κάθε τέσσερα σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών που συνεισέφεραν στα μαθηματικά των υπολογιστών. Δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νομπέλ των Μαθηματικών. Η Διεθνής Μαθηματική Ενωση τονίζει ότι ο Δασκαλάκης τιμάται γιατί «διαμόρφωσε κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα» που σχετίζονται με τα μαθηματικά και την οικονομία.

Ο Δασκαλάκης σε ηλικία 27 ετών έλυσε τον γρίφο του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, που απασχολούσε τους επιστήμονες για δεκαετίες. 

Οσο για το πως αισθάνθηκε που τιμήθηκε με αυτό το βραβείο, ο ίδιος ανέφερε στο Athens Voice Radio 102,5 πως είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία και χαίρεται πάρα πολύ.

«Υπήρχε ένα πρωτόκολλο μυστικότητας και για αυτό το λόγο μαθεύτηκε σήμερα που έγινε η βράβευση», πρόσθεσε.

Ο λόγος που η Διεθνής Μαθηματική Ενωση τίμησε με αυτό το βραβείο τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη είναι επειδή «διαμόρφωσε κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα» που έχουν σχέση με τα μαθηματικά και την οικονομία.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με βαθμό 9,98, με άριστα το 10), έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Berkeley, πριν τον προσλάβει η Microsoft και φύγει από εκεί, και έναν χρόνο μετά να γίνει, στα 28 του, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.

Σήμερα, 36 ετών, διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ και εδώ και μερικά χρόνια ο ίδιος δουλεύει πάνω σε προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και οικονομικά προβλήματα.

 

Αφηστε καποιο σχολιο