Μουσαφίρηδες από τη Γαλλία για το Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας κατέγραψαν την αυθεντική Κρήτη (φωτογραφίες)

  • Τρίτη, 31 Ιούλιος 2018 09:16
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η οικογενειακή φωτογραφία πριν την αναχώρηση των εκλεκτών μουσαφίρηδων. Μέλη: του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, της ΚοινΣΕπ Μελιτακες, του Out of the box -I’Alimentation de Demain και της Local Food Experts

Η Marion και ο Jordan ιδρυτές του προγράμματος «Εκτός του κουτιού – Βιώσιμη διατροφή του αύριο» Out of the Box - l´Alimentation de Demain , ξεκίνησαν το μακρύ τους ταξίδι από τη Γαλλία, με σκοπό τη συνάντηση με τους πρωτοπόρους της βιώσιμης διατροφής και την ανάδειξη των δράσεών τους. Όταν γυρίσουν στη χώρα τους θα δημιουργήσουν ντοκιμαντέρ για κάθε χώρα που έχουν επισκεφτεί , ώστε να διαμορφώσουν θετικά το διατροφικό μας σύστημα, εμπνέοντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Μετά τη Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Εσθονία, Κροατία, Αλβανία, και Μαυροβούνιο, έφτασαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, όπου πέρασαν δύο εβδομάδες 9 έως 23 Ιουλίου, μοιρασμένες στον Πύργο Αρχανών-Αστέρουσίων φιλοξενούμενοι από τους Μελίτακες ΚοινΣΕπ και στους Αποστόλους Πεδιάδος....ένα ήσυχο χωριό με μοναδική ομορφιά, πλούσια αρχιτεκτονική, ιστορικά, βυζαντινά στοιχεία και μοναδικά νόστιμα αγρό-παρθένα προϊόντα, φιλοξενούμενοι του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Cretan Cuisine Festival.

Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Λένα Ηγουμενακη και ο Πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Μελίτακες, Μανώλης Βαρδάκης, μας περιγράφουν όλα όσα έζησαν με τους μουσαφιρηδες τους, Marion και Jordan, ιδρυτές του προγράμματος “Εκτός του κουτιού - Βιώσιμη διατροφή του αύριο” Out of the box - I´Alimentation de Demain...

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη: “Στους Αποστόλους Πεδιάδος με τους μουσαφίρηδες μας ζήσαμε την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας σε ένα αγρόκτημα, νοιώσαμε τη φιλοξενία, τη φιλοξενία που παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια και όλα όσα αγαπάμε, η σχεδόν όλα...9 υπέροχες μέρες, «ταξιδεύοντας» στον γευστικό πολιτισμό της Κρήτης”

Βιωματική γνώση

Τι έκαναν όμως η Marion και ο Jordan τις εννιά μέρες που έμειναν στην Κρήτη; Όπως λέει η κ. Ηγουμενάκη: “Παρέα περπατήσαμε στους ήσυχους δρόμους του χωριού και μοιραστήκαμε μαζί τους τη βιωματική μας γνώση αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα εξαιρετικά αγνά και φρέσκα υλικά της Κρήτης, κάνοντας αυθεντικές συνταγές: στην Κασταμονίτσα ζυμώσαμε ευωδιαστά ψωμιά και εν συνεχεία τα ψήσαμε σε ξυλόφουρνο, στο Γαλατά δοκιμάσαμε παραδοσιακά αλλαντικά, τοπικά τυριά και κρασιά, κάθε μέρα μαζεύαμε από το αγρόκτημα λαχανικά και τα μαγειρεύαμε, φτιάξαμε σφουγγάτο , γιαχνί, μπάμιες με αγγουρίδα, πήγαμε στο βουνό για γυρευτούς χοχλιούς και εν συνεχεία τους μαγειρέψουμε, ζυμώσαμε τόπια, τυροκομήσαμε, κάναμε γιαούρτι, μαγειρέψαμε μπίζα, στη παραστιά ψήσαμε πατάτες, ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε πίτες με γλυκοκολοκύθα και τυρί, κάναμε ζαχαρωτές μαντινάδες, και κρέμες βάλσαμο από κερί μέλισσας..”

Στους Μελίτακες στον Πύργο

Η Marion και ο Jordan φιλοξενούμενοι από τους Μελίτακες ΚοινΣΕπ στον Πύργο Αρχανών-Αστέρουσίων, συμμετείχαν σε διάφορες αγροτικές εργασίες κι επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα, ώστε να καταγράψουν τον παλμό της ομάδας αλλά και της καθημερινότητας και κουλτούρας στην ύπαιθρο της Κρήτης γενικότερα.

Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε επίσκεψη τον Παιδαγωγικό κήπο, που έχει παραχωρηθεί στην ομάδα των Μελιτάκων από το Δήμο Αρχανών-Αστέρουσίων. Εκεί κατέγραψαν την τρέχουσα καλλιέργεια με λαχανικά της εποχής από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, ενημερώθηκαν για τις Αγροοικολογικές μεθόδους διαχείρισης του κήπου από την ομάδα, σε συνεργασία με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πύργου καθώς και για την πραγματοποίηση της ετήσιας Γιορτής Σπόρων κι Αυτάρκειας. Συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη διαδικασία συλλογής και διατήρησης σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες διαφόρων λαχανικών.

Βόλτες και κάτοικοι

Με μία περιήγηση στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων απόλαυσαν το εντυπωσιακό τοπίο, με την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, το σπάνιο γεωγραφικό ανάγλυφο, το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού και τις μοναδικές παραλίες.

Ιδιαίτερη ήταν και η επαφή τους με τους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών της περιοχής, Παρανύμφοι-Λιγόρτυνος, αλλά και του Πύργου. Μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο των Παρανύμφων, το εργαστήρι Υφαντικής Αγνύθα Πύργου και τις αυθόρμητες συναντήσεις με τους κατοίκους στα σπίτια και τα καφενεία, αποκόμισαν την αυθεντική καθημερινότητα της σημερινής αλλά και της παλιότερης εποχής.

Καταλήγοντας η κ. Ηγουμενάκη ανέφερε για την ενδιαφέρουσα δράση:

“Ευχαριστούμε πολύ τη Local Food Experts που ήταν η αφορμή να γνωρίσουμε τη Marion και τον Jordan, αλλά και τον Μανώλη, τη Στέλλα και τον Ισίδωρο, μέλη του Κοιν.Σ.Επ. Μελίτακες, νοιώθουμε μεγάλη χαρά που αποκτήσαμε νέους φίλους και μοιραστήκαμε μαζί σας τον γευστικό πολιτισμό, τις ομορφιές και την αγάπη μας για τον τόπο μας”.

Στο επόμενο ρεπορτάζ θα σας παρουσιάσουμε όσα είπαν στην cretewoman το ζευγάρι των Γάλλων για τη ζωή στην Κρήτη και τις τοπικές μας νοστιμιές.