Τα 5 μυστικά για να μάθεις από τις αποτυχίες σου και να γίνεις καλύτερη

  • Τρίτη, 31 Ιούλιος 2018 13:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Είναι δύσκολο να προβείς σε καθοριστικές αλλαγές στη ζωή σου και...
θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι θα αντιμετωπίσεις κάποια πισωγυρίσματα. Αυτό που διαχωρίζει τους ανθρώπους που πετυχαίνουν τους σημαντικούς στόχους που έχουν θέσει από εκείνους που δεν το κάνουν, είναι ότι οι πρώτοι δεν αποτυγχάνουν ποτέ. Έτσι ανταποκρίνονται στην αποτυχία.

Ο καθένας αποτυγχάνει. Μερικές φορές ενδίδεις στον πειρασμό και κάνεις κάτι που δεν πρέπει. Μερικές φορές, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σου, υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να χαλάσουν τα σχέδιά σου. Πώς μπορείς λοιπόν να μάθεις από τις αποτυχίες σου και να μην σταματήσεις να προσπαθείς; Η συγγραφέας του Smart Change: Five Tools to Create New and Sustainable Habits in Yourself and Others μοιράζεται μερικά από τα μυστικά της.

Πρόσεξε πως θέτεις τους στόχους σου

Οι αρνητικοί στόχοι είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν για δύο λόγους. Πρώτον, όταν προσπαθείς συνεχώς να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να εκτελέσει μια ενέργεια, εξασθενείς το σύστημα του εγκεφάλου και το κάνεις λιγότερο αποδοτικό. Δεύτερον, το σύστημα εκμάθησης συνηθειών δεν μαθαίνει από την αποφυγή. Μαθαίνεις όταν κάνεις κάτι και όχι όταν δεν το κάνεις. Την επόμενη φορά που θα βάλεις ως στόχο ´πρέπει να τρώω λιγότερο´, άλλαξέ τον σε ´καλό είναι να τρώω υγιεινά´.

Δες το γκρι

Υπάρχει μια τάση στους ανθρώπους να σκέφτονται όλα ή τίποτα. Το πρόβλημα με αυτούς τους στόχους είναι ότι είτε πετυχαίνεις είτε αποτυγχάνεις. Στην περίπτωση μιας αυστηρής δίαιτας, ή την ακολουθείς κατά γράμμα ή την παρατάς. Μια παρασπονδία εκλαμβάνεται ως αποτυχία κι έτσι σταματάς να την κάνεις. Αν νιώθεις ότι οι μικρές αποτυχίες φαντάζουν καταστροφικές, θα πρέπει να σκεφτείς μήπως θέτεις υπερβολικά στενά όρια μεταξύ σωστού και λάθους στους στόχους σου. Αν συμβαίνει αυτό, σκέψου το ενδεχόμενο να δεις και λίγο γκρι και όχι μόνο άσπρο ή μαύρο.

Ξαναδούλεψε το σχέδιό σου

Όταν αποτυγχάνεις, κάτι δεν πάει καλά. Πιθανότατα να είχες σκεφτεί κάποιο σχέδιο για να επιτύχεις τον στόχο σου κι εκείνη την ημέρα να μη λειτούργησε. Όσο δύσκολο κι αν είναι να το κάνεις, θα πρέπει να σκεφτείς τι δεν πήγε καλά και δεν λειτούργησε το σχέδιό σου, ώστε να μην ξανασυμβεί το ίδιο.

Απόφυγε τους πειρασμούς

Μια από τις μεγαλύτερες πηγές της αποτυχίας είναι το περιβάλλον. Είναι δύσκολο να αντισταθείς στους πειρασμούς και όσο προσπαθείς να τους αντιμετωπίσεις τόσο περισσότερο ενδίδεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις στα χέρια σου τον έλεγχο του περιβάλλοντος και να προσπαθήσεις να απλοποιήσεις τις πράξεις που θέλεις να κάνεις και να δυσκολέψεις όσες δεν θέλεις. Αν για παράδειγμα δεν μπορείς να σταματήσεις να τσεκάρεις τα email σου, ασχολήσου με κάτι άλλο ώστε να στρέψεις αλλού την προσοχή σου.

Γίνε ευγενική με τον εαυτό σου

Να θυμάσαι ότι η αποτυχία δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά ότι είναι δύσκολο να αλλάξεις την συμπεριφορά σου. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι απέτυχες, θα νιώσεις άσχημα στην αρχή. Δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να νιώσει το άγχος και τη λύπη, αλλά μετά από μερικές ώρες ή μια μέρα γύρισε σελίδα. Μάθε από τις εμπειρίες σου και προχώρα.
joytv.gr